Održano predavanje i radionica za članice Centra za zdravo starenje

Predstavnice Udruženja „Sahan“ su za članice Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad u prostorijama pomenutog centra u Ulici Muhameda Kantardžića 3 (zgrada „Svjetlosti“) održale predavanje o značaju čuvanja kulturne baštine i tradicije, te radionicu suhog filcanja vune.

Naime, pomenuto Udruženje je ovu obuku organizovalo u okviru projekta „Filcom do očuvanja kulturne baštine“ koji je finansijski podržan kroz  Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

-Cilj projekta je očuvanje kulturne baštine na području općine Centar kroz uključivanje žena treće životne dobi u aktivnosti dodatnog osposobljavanja i obuke tehnikom filcanja vune koji će sadržavati i poslovne elemente vezane za načine prodaje i promovisanje izrađenih artikala. Projekat implementiramo u prostorijama Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad,  a trajat će narednih šest mjeseci, istakla je Melisa Miličević, predsjednica Skupštine Udruženja „Sahan“.

 

Jedan od glavnih ciljeva i zadataka ovog Udruženja je očuvanje nematerijalne kulturne baštine kao jednog od ključnih segmenata prepoznavanja i definisanja kulturnih identiteta, kroz koju se promoviše, održava i razvija kulturni diverzitet i kreativnost.

 

Predstavnice Udruženja „Sahan“ se zalažu za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije BiH kao važnog i sastavnog dijela života građana, te poticanje modernog kulturnog stvaralaštva kako bi građani poboljšali svoj društveni položaj. Jedan od načina očuvanja nematerijalne kulturne baštine je i organizacija radionica filcanja vune koju implementira ovo Udruženje. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti