Redovna 29. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 25. oktobra 2018. godine održan je prvi dio 29. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar. Zbog obimnog dnevnog reda nastavak sjednice zakazan je za 26. oktobar. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Vijeća Karolina Karačić.

Izvještaj o izvršenju budžeta u prvom polugodištu 2018.

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar u prvom polugodištu 2018. godine. Ovogodišnji općinski budžet planiran je u ukupnom iznosu od 55.077.000 KM. Izvršenje prihoda i primitaka općinskog budžeta u prvom polugodištu 2018. godine iznosi 40.581.875 KM i u odnosu na plan prikupljeno je 73,68% ukupno planiranih sredstava. Realizirani izdaci iznose 13.108.480 KM što je u odnosu na plan 23,80% pri čemu su tekući izdaci izvršeni sa 33,63%, a kapitalni izdaci sa 14,43%. Ovakav trend realizacije izdataka budžeta u prvom polugodištu je očekivan s obzirom na to da se kod kapitalnih ulaganja i grantova u prvom polugodištu u principu obavljaju pripreme za realizaciju kapitalnih projekata, a radovi i finansijske transakcije se realizuju u trećem i četvrtom kvartalu. Također treba uzeti u obzir da su kod kapitalnih ulaganja planirani projekti najzahtjevniji sa stanovišta realizacije. Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je naglasio da izvršenje budžeta ide dobro te da će do kraja godine realizacija budžetskih sredstava biti najveća do sada.

Imajući u vidu problem nedostatka namjenskih sredstava koja pripadaju Općini od viših nivoa vlasti, Općinsko vijeće je usvojilo zaključak kojim daje punu podršku općinskoj izvršnoj vlasti da pokrene sve pravne procedure prema višim nivoima vlasti po pitanju potraživanja finansijskih sredstava koja pripadaju Općini Centar.

Usvojen je i Periodični finansijski izvještaj za period 1.1.-30.6. 2018. godine.

 

Budžetski prihodi od kamata na oročena sredstva  

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za prvih šest mjeseci 2018. godine, prema kojem je od planiranih 170.000 KM ostvareno 115.296,29 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta.

Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostvarivala značajan godišnji prihod koji je ulagala u projekte od općeg interesa.

 

Izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta

Na ovoj sjednici usvojene su Izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2018. godinu, sa pripadajućom odlukom o izvršavanju. Nakon aprilskog rebalansa budžet je iznosio 55.077.000 KM, a po novim izmjenama i dopunama iznosi 55.011.290 KM.

Ovaj rebalans je bio potreban kako bi se planirani prihodi uskladili sa realnim očekivanjima do kraja godine, kao i da se izvrši fondovsko usklađivanje i  preraspodjela sredstava kako pojedini započeti značajni projekti ne bi bili zaustavljeni zbog nedostatka namjenskih sredstava (kao što su izgradnja kosog lifta na Ciglanama, saobraćajnice u ulici Nedžada Mušića, nastavak vodovoda Nahorevo, škola na Šipu...)

 

Budžet za narednu godinu planiran u iznosu 32.396.000 KM

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2019. godinu, sa pripadajućom odlukom o izvršavanju i bit će upućeni u javnu raspravu u trajanju 20 dana. U javnoj raspravi će učestvovati i Grad Sarajevo zbog priprema za Omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se naredne godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Nacrt budžeta je rađen u skladu sa Strategijom razvoja Općine Centar do 2022. godine. Budžetski prihodi su planirani u visini od 32.396.000 KM (od toga tekući prihodi 27.562.000, primici 1.570.000 i prenesena neutrošena sredstva 3.300.000 KM). U strukturi rashoda 66% su tekući izdaci, a 33% kapitalni izdaci. Naglašeno je da će u narednoj godini biti nastavljena realizacija započetih kapitalnih projekata (škola na Šipu, zgrada za ruševince, obdanište Razigrani dani, Centar za zdravo odrastanje djece...) te da nisu planirani novi veći projekti. Težište rada u 2019. godini će biti na izgradnji putne infrastrukture, uređenju manjih javnih površina, javne rasvjete kao i stvaranju uslova za nove kapitalne investicije u 2020. godini. U idućoj godini bit će nastavljeno finansiranje u oblast obrazovanja, socijalne i boračko-invalidske zaštite, samozapašljavanje mladih i drugo.

 

Nacrt odluke o organizaciji i načinu naplate parking mjesta

Vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o organizaciji i načinu naplate parking mjesta na području općine Centar i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju mjesec dana. Donošenje ove odluke ima za cilj pokretanje aktivnosti na uređenju saobraćaja u mirovanju na području središnje gradske općine. Odlukom se određuje organizacija i načini naplate parkiranja na javnim parking površinama, parking zone, vrste parking karata i način njihovog korištenja, nadzor, izgradnja novih parkinga... Prema ovoj odluci, poslove organizatora parkiranja obavlja Općina Centar, a prikupljena sredstva po tom osnovu će se koristiti za održavanje i unapređenje postojećih javnih parkinga i garaža te otvaranje novih.

 

Usvojena Odluka o uslovima držanja kućnih ljubimaca i postupanju sa napuštenim životinjama

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Ovom se odlukom uređuju minimalni uslovi i način držanja kućnih ljubimaca, registracija, uslovi kretanja kućnih ljubimaca, naročito pasa i mačaka u javnim objektima

i na javnim površinama, način kontrole njihovog razmnožavanja, te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, uključujući i obavezu pružanja pomoći ozlijeđenim i bolesnim životinjama, nadzor nad provođenjem Odluke i novčane kazne za nepridržavanje propisanih odredbi. U skladu sa ovom odlukom bit će određene i obilježene lokacije na javnim površinama na području općine Centar gdje će vlasnicima biti dozvoljeno da izvode njihove kućne ljubimce uz pridržavanje obaveze o čistoći javnih površina.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostorija

 

Općinsko vijeće je donijelo odluke o dodjeli u dvogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva. Tako su poslovne prostorije u ulici Ćemaluša 1, površine 45 m2, dodijeljene u zakup Udruženju Aeroklub Sarajevo za obavljanje djelatnosti iz oblasti obrazovanja, sa iznosom zakupnine od 5 KM/m2 mjesečno; Uniji udruženja civilnih žrtava rata Federacije BiH poslovne prostorije u ulici Ćemaluša 1 (dvorište), površine 32,30 m2, za pružanje pomoći oboljelim licima, sa iznosom zakupnine od 1 km/m2 a Udruženju Futsal club Centar poslovne prostorije površine 83 m2 u ulici Hadži-Idrizova 14, za obavljanje djelatnosti iz oblasti sporta – trenažni proces, također po cijeni zakupnine od 1 KM/m2.

 

Općinsko vijeće je, na prijedlog parlamentarnih stranaka, razriješilo Adnana Beglerovića dužnosti člana Komisije za pitanja mladih i umjesto njega imenovalo Tarika Herića. Članstva u Komisiji za energetsku efikasnost razriješena je Suzana Čorbo i na tu dužnost imenovana je Mevlida Hujić.

Utvrđen je Nacrt programa rada Općinskog vijeća za 2019. godinu, koji sadrži i prijedloge upućene na ovoj sjednici, i bit će također upućen u javnu raspravu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti