Položeno cvijeće ispred mezarja ubijenih policajaca u Velikom parku

Na današnji dan 1993. godine, po naredbi predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, izvedena je vojno-policijska akcija pod nazivom „Trebević 2“ koja je imala za cilj uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem.

Tokom izvođenja akcije ubijeno je devet pripadnika Vojne policije Armije RBiH i MUP-a RBiH: Admir Hebib (1969), Izet Karšić (1959), Kemal Kojić (1960), Dragan Miljanović (1967), Slaven Markešić (1965), Srđan Bosiljčić (1963), Elvir Šovšić (1974), Hamid Humić (1959) i Jasmin Čamdžija (1968).

 

Tim povodom su delegacije u petak 26. oktobra 2018. godine položile cvijeće ispred mezara ubijenih u Velikom parku, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odale dužnu počast stradalim mladićima. Delegaciju Općine Centar, koju je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, su činili dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić, kao i Muamer Đendušić u ime Službe boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

-Meni je i poslije ovoliko vremena svake godine sve teže i teže dolaziti na obilježavanje ove godišnjice. Sama činjenica da sam proveo djetinjstvo i mladost bez oca je bolna, a posebno je veća bol što se ni nakon 25 godina još nikada nije riješio ovaj slučaj. Nadam se da će nekad doći do pravde i istine, kazao je Adis Kojić, sin ubijenog Kemala Kojića.

 

Avdo Hebib, nekadašnji visokopozicionirani policijski dužnosnik MUP-a RBiH i otac ubijenog Admira je, kao i svake godine, prisustvovao obilježavanju ove tužne godišnjice. 


-Nažalost, akcija koja je imala dobre namjere je bila vrlo loše pripremljena što je rezultiralo ovim što se desilo. Odgovornost je i na sistemu da i nakon 25 godina ne znamo za šta su naša djeca dala svoje živote, kazao je Hebib.

 

Današnjem obilježavanju godišnjice pogibije policajaca su osim članova porodice također prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Udruženja "Policija 1991-1995.", te boračkih udruženja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti