Vijesti

31.01.2017.
Općina Centar će podržati Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u realizaciji projekta video nadzora ključnih institucija BiH
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsad Vilić i njegovi saradnici, pomoćnik direktora Direkcije Midhat Hasanspahić i šef odsjeka za standardizaciju rada policije Dragan Mitrović razgovarali su sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem o projektu uspostave video nadzora na ključnim institucijana u BiH, a koje se nalaze na teritoriji općine Centar. Predstavnici Direkcije zatražili su od načelnika Ajnadžića saradnju prilikom pribavljanja dozvola koje će biti potrebne za realizaciju pomenutog projekta.
31.01.2017.
Održana 5. sjednica Općinskog vijeća Centar
U ponedjeljak, 30. januara 2017. godine održana je 5. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Vijeća.
31.01.2017.
Finansijska podrška rada Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo
Jedan od osnovnih zadataka Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo jeste da uz pomoć društvene zajednice, stranih i domaćih humanitarnih organizacija obezbijedi sredstva za nabavku rezervnih dijelova i servisiranje elektromotornih kolica i na taj način omogući članovima kontakt sa otvorenom sredinom i bolje životne uslove.
31.01.2017.
U MZ „Hrastovi-Mrkovići“ održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu
Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ u ponedjeljak, 30. januara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Senad Imamović.
30.01.2017.
U februaru nastavak besplatne škole ragbija za učenike osnovnih škola
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo je u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ u ovoj školskoj godini organizirala besplatnu školu ragbija za učenike od trećeg do sedmog razred osnovnih škola sa područja Centra.
30.01.2017.
Poziv sportskim organizacijama za dostavu projekata
Općina Centar će i u 2017. godini budžetskim sredstvima finansirati i sufinansirati projekte iz oblasti sporta.
30.01.2017.
Finansijska podrška Udruženju “Mostovi”
Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana koja se usljed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu.
30.01.2017.
Anketa o obrazovanju odraslih u Federaciji BiH
U skladu sa Planom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH, Federalni zavod za statistiku provodit će Anketu o obrazovanju odraslih u periodu od 1. februara do 31. marta 2017. godine, a anketa će se provoditi i na području općine Centar.
27.01.2017.
Polaganjem cvijeća na Jevrejskom groblju „Borak“ obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u petak 27. januara 2017. godine zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, u ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, njegov savjetnik Mustafa Resić položio je na starom Jevrejskom groblju „Borak“ u Sarajevu cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu
27.01.2017.
Uskoro počinje izgradnja dječijeg igrališta na Grdonju
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Mustafom Mulićem posjetio ured premijera Federacije BiH Fadila Novalića.
27.01.2017.
U ponedjeljak sjednica Općinskog vijeća Centar
U ponedjeljak, 30. januara 2017. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) bit će održana 5. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
27.01.2017.
U Mjesnoj zajednici „Ciglane-Gorica“ akcija darivanja tople odjeće
Savjet Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“ i sekretar MZ, po uzoru na akcije iz više gradova širom naše države, a sve sa ciljem pomoći svojim sugrađanima, pokreću dobrotvornu akciju darivanja jakni i drugih toplih odjevnih predmeta, pod nazivom „IMAŠ JAKNU VIŠKA, DONESI I DARUJ – NEMAŠ JAKNU, DOĐI I UZMI“.
27.01.2017.
Stanovnici Soukbunara raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.
Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“ u četvrtak, 26. januara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Eso Tucaković.
26.01.2017.
Općina Centar iskazala snažno protivljenje ukidanju sredstava za civilnu zaštitu
U srijedu, 25. januara 2017. godine u zgradi Općine Travnik održana je Tematska sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, a koji je inicirala Vlada FBiH i namjerava ga po hitnom postupku uputiti u pralamentarnu proceduru.
26.01.2017.
U MZ ''Marijin dvor-Crni vrh'' održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu
U srijedu, 25. januara 2017. godine u Mjesnoj zajednici ''Marijin dvor-Crni vrh'' održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar i Nacrtu programa rada Općinskog vijeća za 2017. godinu. Ovaj skup je vodio predsjednik Savjeta MZ ''Marijin dvor-Crni vrh'' Zvonko Bošnjak.
26.01.2017.
U februaru se nastavlja besplatna škola košarke za osnovce sa Centra
U želji da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo je u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ i u ovoj školskoj godini organizirala besplatnu školu košarke za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola sa područja Centra.
26.01.2017.
''Bajka o ribaru i ribici'' na sceni Centra za kulturu
Na sceni Centra za kulturu Sarajevo (Jelića 1) u četvrtak, 26. januara 2017. godine odigrana je predstava za djecu ''Bajka o ribaru i ribici'' za mališane iz ”Doma za djecu bez roditeljskog staranja” i SOS Dječijeg sela Sarajevo te polaznike vrtića “Čarobna kućica” i “Tvornica radosti” koji djeluju u okviru Javne ustanove ''Djeca Sarajeva''.
25.01.2017.
Saradnja Općine Centar sa boračkim udruženjima
U Općini Centar Sarajevo 24. januara 2017. godine održan je radno konsultativni sastanak rukovodstva Općine sa predstavnicima boračkih udruženja sa područja središnje sarajevske općine, kao i ''Udruženja boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95'' Kantona Sarajevo.
25.01.2017.
Javna rasprava u MZ ''Džidžikovac-Koševo I'' o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2017.
U prostorijama Mjesne zajednice ''Džidžikovac-Koševo I'' održana je 24. januara 2017. godine javna rasprava o nacrtima budžeta Općine Centar i programa rada Općinskog vijeća Centar za 2017. godinu. Ovaj skup je vodila Nevenka Škavo, predsjednica Savjeta MZ ''Džidžikovac-Koševo I''.
25.01.2017.
Besplatan prevoz za 190 učenika sa područja Centra
Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo godinama iz svog budžeta izdvaja sredstva kako bi obezbijedila besplatan prevoz za učenike osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza.