Vijesti

19.01.2016.
Bećirević ugostio osam uposlenika Općine koji su stekli uslove za penzionisanje
Općina Centar Sarajevo, sa krajem prošle godine, ispratila je osam svojih dugogodišnjih radnika u zaslužene penzije. Tim povodom načelnik Općine Centar Dževad Bećirević zajedno sa svojim saradnicima Jasnom Bebom, sekretarom općinskog organa uprave i pomoćnicima, upriličio je prijem za uposlenike koji su stekli uslove za penziju.
19.01.2016.
Počela implementacija projekta adresnog registra
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, krajem prošle godine, potpisao je ugovor sa Željkom Obradovićem, direktorom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Anđom Zimić, direktoricom projekta CILAP čime se Općina uključila u uspostavu adresnog registra za područje Centra.
19.01.2016.
Poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji
Općina Centar je raspisala javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji u 2016. godini, koji ostaje otvoren tokom cijele godine.
18.01.2016.
U općini Centar svečano otvoren Centar za zdravo starenje
U prisustvu velikog broja zvanica, 18. januara 2016. godine otvoren je u Ulici maršala Tita 12 prvi Centar za zdravo starenje na području općine Centar, u čije uređenje i opremanje je Općina uložila pola miliona konvertibilnih maraka.
18.01.2016.
Podrška Općine Centar razvoju kulture
Najveća i najznačajnija muzejska institucija u BiH, Zemaljski muzej, bio je zatvoren skoro tri godine. S ciljem podrške ustanovama kulture, Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je prošle godine prijedlog Memoranduma o razumijevanju na adrese federalnih ministarstava obrazovanja i nauke, kulture i sporta, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevu i općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.
15.01.2016.
Izgradnja saobraćajnice koja će povezati ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka
Na zahtjev stanovnika Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ Općinsko vijeće Centar je na 38. sjednici održanoj 29. oktobra 2015. godine, podržalo inicijativu za izgradnju saobraćajnice koja bi povezala ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka te usvojilo zaključak da se pokrene procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i omogući kupovina zemljišta za izgradnju nove saobraćajnice.
15.01.2016.
Predsjedavajući Ajnadžić ugostio akademika Abdulaha Sidrana u Općini Centar
Na poziv predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Sarajevo prof. dr. Nedžada Ajnadžića, Općinu Centar je 14. januara 2016. godine posjetio akademik Abdulah Sidran, poznati bosanskohercegovački književnik.
14.01.2016.
Predsjedavajući Ajnadžić posjetio vjernike povodom pravoslavne Nove godine
Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini su, prema julijanskom kalendaru, sinoć dočekali pravoslavnu Novu godinu.
14.01.2016.
Boračka udruženja općine Centar će biti integrirana u jedinstven savez
Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 40. redovnoj sjednici, održanoj 14. decembra 2015. godine, utvrdilo Nacrt odluke o finansiranju nevladinih i neprofitnih udruženja koja okupljaju boračku populaciju i dokument uputilo u javnu raspravu u trajanju od dvije sedmice.
13.01.2016.
Aktivnosti na izgradnji osnovne škole na Šipu
U Općini Centar održan je 12. januara 2016. godine sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine o aktivnostima vezanim za izgradnju objekta osnovne škole na Šipu.
12.01.2016.
Predstavnicima Općine Centar uručene zahvalnice za podršku udruženju boraca
U prostorijama Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ održan je sastanak predstavnika svih boračkih udruženja iz Centra kao i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar.
12.01.2016.
Ajnadžić i Kovačević ugostili predstavnike Udruženja „Sarajevo taxi“
Općina Centar Sarajevo iz budžeta za 2016. godinu izdvojila je 10.000 KM za podršku i sufinansiranje snimanja dokumentarnog filma o ulozi taksista u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Tim povodom predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević ugostili su predstavnike Udruženja „Sarajevo taxi“.
12.01.2016.
Okončana škola gimnastike za prvo polugodište
Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti jako značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo i ove školske godine izdvojila je 5.700 KM za školu gimnastike za učenike osnovnih škola.
11.01.2016.
Matični ured Općine Centar pružio više od 600 hiljada usluga u protekloj godini
Matični ured Općine Centar Sarajevo, koji djeluje u okviru Službe za opću upravu, pružio je tokom 2015. godine 622.158 usluga građanima.
11.01.2016.
Predaja zahtjeva za legalizaciju objekata moguća do kraja januara ove godine
Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar moguće je do 31. januara 2016. godine predati zahtjev za legalizaciju izgrađenih objekata odnosno za donošenje rješenja o naknadnoj urbanističkoj saglasnosti za građevine izgrađene bez odobrenja i građevine privremenog karaktera.
11.01.2016.
Poziv mladima da se uključe u besplatne sekcije Centra za mlade na Gorici
Centar za kulturu Sarajevo koji rukovodi Centrom za mlade, poziva sve zainteresovane da se prijave za besplatne sekcije koje se realizuju u prostorijama Centra za mlade u Ulici Avde Jabučice 52 na Gorici.
08.01.2016.
Redovno održavanje saobraćajnica u Centru
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Grakop“ su okončali radove na nekoliko lokacija u središnjoj sarajevskoj općini koje su izvodili na osnovu ugovora sa Općinom Centar o izgradnji, rekonstrukciji i redovnom održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta na području Centra u 2015. godini.
08.01.2016.
Civilna zaštita upozorava na obavezu čišćenja snijega i uklanjanje ledenica
Imajući u vidu da je počela sezona zimskog održavanja zgrada i trotoara, Služba civilne zaštite Općine Centar Sarajevo poziva stanare i upravitelje zgrada da uklone snijeg i ledenice sa svojih objekata. Snijeg koji je proteklih dana padao stvorio je snježni pokrivač na krovovima zgrada. Međutim, zbog viših temperatura snijeg se počeo topiti i na taj način predstavljati opasnost za pješake.
08.01.2016.
Okončan Sportsko animacijski program za prvo polugodište školske 2015/2016. godine
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo izdvojila je 28.000 KM za Sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta.
07.01.2016.
Završeno asfaltiranje dijela Ulice Panjina kula
Prije snježnih padavina, za vrijeme povoljnijih uslova radnici građevinske firme „Bosman“ okončali su asfaltiranje dijela saobraćajnice u Ulici Panjina kula kod broja 162. Projekat je finansirala Općina Centar u iznosu od 67.300 KM, dok je nadzor projekta bio zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.