Vijesti

18.02.2016.
Trening seminar „Nenasilna komunikacija“
Mjesna zajednica „Džidžikovac-Koševo I“ u saradnji sa Udruženjem za mlade „Youth prosperity“ organizuje seminar pod nazivom „Nenasilna komunikacija“.
17.02.2016.
Izmjenama pravilnika više porodilja dobit će novčanu pomoć Općine Centar
Općinski načelnik Dževad Bećirević početkom ove godine, usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama koje rode treće, četvrto i svako naredno dijete i porodiljama koje ostvare pravo na dječiji dodatak, a koje je predložila Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.
17.02.2016.
Boračke organizacije iz Centra ugostile predstavnike Općine
Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH upriličeno je radno druženje predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar sa predstavnicima svih boračkih udruženja iz Centra u prostorijama Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ (Džidžikovac 3). Povod za okupljanje također je bio i razgovor o aktuelnim problemima sa kojima se svakodnevno suočava boračka populacija.
17.02.2016.
Polaganje cvijeća, svečana sjednica i druženje sa boračkim porodicama na Dan 105. brigade
U okviru obilježavanja 23. godišnjice formiranja slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, čije je sjedište bilo na području sarajevske općine Centar, planirano je da delegacije Općine Centar i boračkih udruženja u četvrtak, 18. februara 2016. godine polože cvijeće na gradska spomen-obilježja, po sljedećem rasporedu:
16.02.2016.
Općina Centar izdvojila 30 hiljada KM za sanaciju klizišta u Fojnici
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića posjetili su Općinu Fojnica gdje ih je ugostio načelnik Sabahudin Klisura. Ovom prilikom predstavnici Općine Centar uručili su Klisuri odluku koju je potpisao načelnik Centra Dževad Bećirević da se iz općinskog budžeta izdvoji iznos od 30.000 KM za sanaciju klizišta u selu Živčići na području općine Fojnica.
16.02.2016.
Građani podržali inicijativu za imenovanje parka Kemala Montena
U prostorijama Mjesne zajednice „Park-Višnjik“ održan je zbor građana ovog područja na kojem je razmatrana inicijativa o imenovanju parka Kemala Montena na uglu ulica Alipašina i Patriotske lige (park u kojem je smještena Austrijska kuća).
15.02.2016.
U Centru za zdravo starenje proslavljen Dan zaljubljenih
U prepunim prostorijama nedavno otvorenog Centra za zdravo starenje Općine Centar, 15. februara ove godine upriličeno je druženje za članove i članice, a povod za organizaciju druženja bila je proslava preko 300 učlanjenja te obilježavanje Valentinova, Dana zaljubljenih. Današnje druženje koje je proteklo u dobrom raspoloženju, uz muziku, pjesmu i ples je samo primjer dobre prakse Centra koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu. Podsjećamo, Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola milona maraka.
12.02.2016.
Kontrola higijenske ispravnosti pitke vode na lokalnim vodovodima
Općina Centar je i ove, kao i prethodnih godina u svom budžetu obezbijedila finansijska sredstva za stalni nadzor, kontrolu i kontinuiranu dezinfekciju vode za piće na nekoliko lokalnih vodovoda.
12.02.2016.
Održano predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine
Služba za informatiku Općine Centar, u okviru programa stručnog usavršavanja općinskih uposlenika, organizovala je za novoprimljene volontere i uposlenike, koji rade u općinskim službama, predavanje o informacionom sistemu Općine Centar koje je održano 12. februara 2016. godine.
11.02.2016.
Izdavačka kuća i štamparija „Dobra knjiga“ donirala preko 100 naslova
Biblioteka Centra za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12, koji je svečano otvoren 18. januara 2016. godine, obogaćena je novim naslovima koje je za naše najstarije sugrađane donirala izdavačka kuća i štamparija „Dobra knjiga“ u saradnji sa Mjesnom zajednicom „Džidžikovac-Koševo I“.
10.02.2016.
Utvrđen program proslave godišnjice 105. motorizovane brigade
Organizacioni odbor za obilježavanje 23. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine, te pripadnici boračkih udruženja iz Centra, a na čijem čelu je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, održao je 10. februara 2016. godine u Općini Centar sastanak na kojem je utvrđen protokol aktivnosti koje će se odvijati u periodu od 16. do 20. februara.
10.02.2016.
Izgradnja i sanacija ulične rasvjete u Centru
Na osnovu sporazuma o izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji javne rasvjete na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik Općine Dževad Bećirević, kao finansijer projekta, i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija, radnici firme „Step“ će započeti sa izgradnjom i sanacijom javne rasvjete na više lokacija u Centru.
09.02.2016.
Uručena pomoć Općine Centar za završetak izgradnje Roditeljske kuće
U prostorijama Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i projekt menadžer Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'' Fikret Kubat potpisali su 9. februara 2016. godine protokol o općinskoj donaciji u iznosu od 20.000 KM.
09.02.2016.
Za manje od mjesec dana 280 učlanjenih u Centar za zdravo starenje
U cilju poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, 18. januara 2016. godine svečano je otvoren Centar za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12. Za manje od mjesec dana u prostorije Centra javilo se 280 naših sugrađana treće životne dobi kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Podsjećamo, Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola milona maraka.
09.02.2016.
Za održavanje cesta u općini Centar planirano 2,5 miliona KM
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je potpisao okvirne sporazume za izvođenje radova na izgradnji, rekonstrukciji i redovnom održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Centar u periodu od 2015. do 2017. godine.
08.02.2016.
Obezbijeđena sredstva za sanaciju klizišta na Soukbunaru
Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbjedila finansijska sredstva za sanaciju klizišta u Ulici Soukbunar 136 u iznosu od 120.820 KM, a tokom ove sedmice se očekuje potpisivanje ugovora između načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića i direktorice Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidije.
08.02.2016.
Općina Centar finansira osnivanje i razvoj biznisa mladih
Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar Sarajevo razmatrala je pristigle projekte po Javnom pozivu za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo.
08.02.2016.
Okončan projekat „Rekreacija za osobe treće životne dobi“
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo, uspješno je realiziran projekat „Rekreacija za osobe treće životne dobi“. Pomenuti projekat je realiziran u saradnji sa JU „Centar za sport i rekreaciju“, a za ovu namjenu iz budžeta središnje gradske Općine izdvojeno je 4.280 KM.
05.02.2016.
Godišnjica velikog masakra civila na pijaci Markale
U povodu obilježavanja 22. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, predstavnici svih nivoa vlasti, zajedno sa članovima porodica poginulih obilježili su 5. februara 2016. godine jedan od najkrvavijih masakara tokom četverogodišnje opsade Sarajeva.
05.02.2016.
Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva
U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. i obilježavanja 22. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, 5. februara 2016. godine, u Narodnom pozorištu, održana je zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo.