Vijesti

05.02.2016.
Pokrenute aktivnosti na izgradnji kružnog toka na Šipu
S obzirom na velike saobraćajne gužve posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na raskrsnici ulica Alipašina i Branilaca Šipa, pokrenute su aktivnosti na izgradnji kružnog toka u ovom dijelu naselja Šip.
04.02.2016.
Disciplinskom centru za maloljetnike donirano 5.000 maraka
U prostorijama Općine Centar Sarajevo potpisan je protokol o realizaciji sredstava u iznosu od 5.000 KM koje su iz budžeta Općine dodijeljene Kantonalnoj javnoj ustanovi „Disciplinski centar za maloljetnike.''
04.02.2016.
Osnove skijanja savladalo 86 osnovaca
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo, 86 učenika iz 11 osnovnih škola sa područja Centra tokom proteklog zimskog raspusta besplatno je pohađalo školu skijanja na Igmanu.
04.02.2016.
U Općini Centar organizovana dobrovoljna akcija darivanja krvi
Služba za opću upravu Općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH u četvrtak 4. februara 2016. godine u prostorijama Općine zajednički su organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi.
03.02.2016.
Općina Centar donirala 5.000 maraka KJU „Porodično savjetovalište Kantona Sarajevo“
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević potpisao je protokol o donaciji finansijskih sredstava KJU „Porodično savjetovalište“ sa direktorom ove ustanove Senadom Alićem. Kako je definisano protokolom Općina Centar će iz svog budžeta izdvojiti iznos od 5.000 KM koje će KJU „Porodično savjetovalište“ iskoristiti za nabavku računarske i druge tehničke opreme.
03.02.2016.
Završena projektna dokumentacija za sanaciju klizišta u Mehmeda Spahe
Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo za klizište u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“), na osnovu naloga Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, uradila je glavni projekat sanacije ovog klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi. Izradu glavnog projekta i elaborata je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.200 KM.
03.02.2016.
U toku prikupljanje knjiga za biblioteku u Varešu
Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima zajedno sa Službom za lokalnu samoupravu i u 2016. godini nastavlja aktivnosti na prikupljanju knjiga za biblioteke. Nakon Maglaja, Olova, Goražda, te biblioteke novootvorenog Centra za zdravo starenje u općini Centar, ovaj put knjige se prikupljaju za biblioteku u Varešu.
02.02.2016.
Delegacija Grada Sarajeva posjetila Općinu Centar
Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić u utorak, 2. februara. 2016. godine ugostili su delegaciju Grada Sarajeva. Povod posjete bio je razgovor o zajedničkim aktivnostima i projektima Grada Sarajeva i Općine Centar, a akcenat je stavljen na izgradnju Trebevićke žičare.
02.02.2016.
Veliki broj zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć podneseno u Općini Centar
Tokom januara 2016. godine putem Protokola Općine Centar na adresu Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica korisnici su podnijeli 180 zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć. Nadležna općinska služba je već obradila oko 107 pristiglih zahtjeva.
02.02.2016.
Sanacija klizišta na lokalitetu naselja Lasac na Nahorevu
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo završio je zakonsku proceduru odabira firme za izvođenje radova na sanaciji klizišta na lokalitetu naselja Lasac na Nahorevu.
01.02.2016.
Svečano otvoreno obnovljeno stepenište u Pruščakovoj ulici
U prisustvu velikog broja zvanica načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je simboličnim puštanjem kompozicije na postavljenom audio uređaju i povlačenjem prvog poteza na šahovskoj tabli simbolično ozvaničio završetak radova na sanaciji klizišta i rekonstrukciji stepeništa u Pruščakovoj ulici (Mjesna zajednica ''Trg oslobođenja-Centar'').
01.02.2016.
Nastavlja se projekat besplatne rekreacije za žene
Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ već dugi niz godina organizira besplatnu rekreaciju - aerobik za žene sa područja ove općine. Aerobik je vrsta treninga koja kombinira ritmičke aerobne vježbe s istezanjem i vježbama snage.
01.02.2016.
U Centar za zdravo starenje se prijavilo 220 osoba treće životne dobi
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem 18. januara 2016. godine, u prisustvu velikog broja zvanica, svečano je otvorila Centar za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12. Za samo dvije sedmice u prostorije Centra javilo se 220 naših sugrađana treće životne dobi kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Podsjećamo, Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola milona maraka.
29.01.2016.
Svečano otvaranje stepeništa u Pruščakovoj u ponedjeljak 1. februara
Postavljanjem posebnih audio uređaja pored klupa za odmor, te priključenjem javne rasvjete na gradsku elektromrežu okončana je sanacija klizišta i rekonstrukcija stepeništa u Pruščakovoj ulici (Mjesna zajednica ''Trg oslobođenja-Centar''). Svečano otvaranje stepeništa planirano je u ponedjeljak 1. februara u 17 sati.
29.01.2016.
Općina Centar prednjači u izdvajanjima za sanaciju klizišta
U prostorijama Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo održan je redovni godišnji sastanak o temi ''Sanacija klizišta u Kantonu Sarajevo''. U ime Općine Centar sastanku su prisustvovali Amra Dževlan Mioković iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove i Admir Šehović iz Službe za civilnu zaštitu.
29.01.2016.
Održana 43. sjednica Općinskog vijeća Centar
U četvrtak, 28. januara 2016. godine održana je 43. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
29.01.2016.
Urnebesna monodrama „Mora od odmora“ na sceni Centra za kulturu
Javna ustanova Centar za kulturu Sarajevo, čiji je osnivač Općina Centar, u subotu 30. januara 2016. godine organizuje izvođenje monodrame „Mora od odmora“, koju igra bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Rijad Gvozden. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra za kulturu (Jelića 1) sa početkom u 20 sati.
28.01.2016.
Zahtjeve za legalizaciju objekata građani mogu podnijeti i u subotu 30. januara u vremenu od 7.30 do 16 sati
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera. Na taj način vlasnici objekata koji nemaju potrebna odobrenja mogu predati zahtjev za legalizaciju do 31. januara 2016. godine.
28.01.2016.
Delegacija Općine Centar posjetila „Psihijatrijsku bolnicu Kantona Sarajevo“
Predstavnici zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić posjetili su JU „Psihijatrijsku bolnicu Kantona Sarajevo“. Povod posjete bio je razgovor o finansijskoj podršci Općine Centar ovoj Javnoj ustanovi.
28.01.2016.
Prijem osam novih volontera u Općini Centar
U Općini Centar, 28. januara 2016. godine, upriličeno je potpisivanje ugovora sa osam mladih osoba sa fakultetskim diplomama kojima je pružena mogućnost da narednu godinu dana volontiraju u općinskim službama.