Sigurniji prilaz za učenike Osnovne škole „Alija Nametak“

Planirano proširenje trotoara, sanacija dijela ulice, te izgradnja rampe za nesmetan prilaz osoba sa invaliditetom ispred objekta Osnove škole „Alija Nametak“ na Bjelavama u Ulici Zaima Šarca broj 15 je završeno.
Sigurniji prilaz za učenike Osnovne škole „Alija Nametak“

Od planiranih radova, kako je navedeno u glavnom projektu koji je uradila firma „Design & QC“ d.o.o. Sarajevo, ostalo je još postavljanje zaštitne ograde duž dvorišta i prilazne rampe za osobe sa invaliditetom, umjesto privremenih ograda. Općina Centar je finansirala ovaj projekat, dok je za građevinske radove angažovana firma „Bosman“.

 

Trotoar na ulazu u školsko dvorište je bio uži od 1,5 metar, što je ispod propisane građevinske i sigurnosne norme. Posebno je ovaj problem bio izražen tokom jutarnje i popodnevne gužve kada je najveći promet djece i vozila u ovoj ulici.

 

Kako bi povećala sigurnost učesnika u saobraćaju, posebno djece koja dolaze i odlaze iz škole, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je pokrenula proceduru za realizaciju pomenutog projekta proširenja trotoara ispred osnovne škole.

 

Stoga je u glavnom projektu preporučeno da se duž Ulice Zaima Šarca uz objekat škole u dužini od skoro 70 metara uradi rekonstrukcija saobraćajnice, te prošire trotoari sa obje strane ceste na po 1,5 metar, zajedno sa izgradnjom pristupne rampe za osobe sa invaliditetom širine 1,5 i dužine 20 metara. Prilazna rampa i postojeće stepenište su obloženi novim kulir pločama, koje su otporne na sve vremenske uvjete.  Nakon polaganja 450 metara kvadratnih novog asfalta duž saobraćajnice i trotoara zamijenjene su saobraćajne prepreke za smanjenje brzine motornih vozila kod objekta škole (ležeći policajci), te su postavljeni novi izdignuti ivičnjaci za sprečavanje nepropisnog parkiranja vozila, kao i vertikalna i horizontalna signalizacija.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti