Otkrivena spomen ploča Slobodanu Bodi Kovačeviću

U prisustvu velikog broja građana, prijatelja, te predstavnika izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar, u utorak 3. oktobra 2017. godine načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa vijećnikom Nukom Grebovićem otkrio spomen-ploču u znak sjećanja na Slobodana Bodu Kovačevića koja je postavljena na zgradi u Ulici Hamze Hume 4.
Otkrivena spomen ploča Slobodanu Bodi Kovačeviću

Naime, inicijativu za postavljanje spomen-ploče u čast legendarnog kompozitora i gitariste čuvene grupe Indexi podnio je vijećnik Grebović na 12. sjednici Općinskog vijeća Centar održanoj 22. juna 2017. godine, a kako je kazao, ideju je dobio od producenta Ismeta Nune Arnautalića. Inicijativa je dobila podršku načelnika i Općinskog vijeća te je upućena u redovnu proceduru.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da ličnosti koje su obilježile ne samo ovaj grad i državu, nego i mnogo šire područje, moramo čuvati od zaborava.

 

-Ovo je prilika da izrazimo duboko poštovanje naspram lika i djela Slobodana Bode Kovačevića. Naš dragi Bodo nas je tokom svog života zadužio da čuvamo uspomenu na njega i na sve ono što je radio. Mi smo Bodini, a Bodo je naš, kazao je Ajnadžić.

 

Grebović je iskazao zahvalnost na podršci ideji da se postavi spomen-ploča koja treba da svjedoči o veličini izuzetnog umjetnika.

 

-Ideja je potekla od Nune Arnautalića, a ja kao vijećnik u Općinskom vijeću Centar predložio sam inicijativu i zaista svi vijećnici su to jednoglasno podržali, kao i načelnik Ajnadžić. Slobodan Bodo Kovačević bio je veliki čovjek i muzičar, čovjek koji je najbolje svirao gitaru na prostorima bivše Jugoslavije, čak i Evrope. Godine 1968. se čak i Jimi Hendrix interesovao za njegovu pjesmu „Plima“, kazavši da je cijelu noć slušao fantastični zvuk gitare koju je svirao Bodo, pojašnjava Grebović.

 

Otvaranju spomen ploče prisustvovao je i Želimir Altarac Čičak, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih utemeljitelja sarajevske muzičke scene.

 

-Ovo je izuzetno lijepa gesta Općine Centar da Slobodan Bodo Kovačević dobije spomen-ploču na svojoj rodnoj kući i da se u ovom gradu konačno počnu poštovati vrijednosti umjetnika. Jedan grad čine ljudi, posebno oni koji ostave značajan trag iza sebe, a upravo jedan takav je bio Bodo. Najljepše pjesme Indexa nastale su baš ovdje, u Bodinom skromnom domu, istakao je Čičak.

 

Slobodan Bodo Kovačević rođen je 29. decembra 1946. godine u Sarajevu. Bio je jedan od najvećih rock gitarista na prostoru Jugoslavije, a karijeru je započeo u sarajevskoj muzičkoj grupi „Lutalice“. Sredinom šezdesetih godina pridružio se „Indexima“. Bio je gitarista kojeg su cijenile čak i kolege iz svijeta klasične muzike, autor čiji je progresivni rock proslavio jugoslovenski zvuk u Evropi. Volio je slikarstvo, a akvareli su mu bili najdraža tehnika izražavanja. Diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu u Sarajevu, ali je pobijedila njegova ljubav prema muzici. Godine 1978. dobio je, zajedno sa ostalim članovima Indexa, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a iste godine i nagradu JRT (Jugoslavenske radiotelevizije) za album Indexa „Modra rijeka“, koji je proglašen albumom godine u Jugoslaviji.

 

2004. nagrađen je nagradom Davorin za najboljeg instrumentalistu godine u Bosni i Hercegovini. Napisao je više od 300 kompozicija, a najveći dio tog opusa vezan je uz Indexe, a zatim za pozorišne predstave i pjesme za druge autore. Preminuo je 2004. godine u Sarajevu u 58. godini života, a sahranjen je u Aleji velikana na „Barama“ u Sarajevu.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti