Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine i tokom oktobra 2017. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Planirano je da tokom ovog mjeseca oko 350 učenika i nastavnika iz sedam osnovnih škola besplatno pogleda dvije predstave.
Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da djeci približi pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu, od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

 

Učenici sedmog razreda osnovnih škola „Isak Samokovlija“, „Alija Nametak“, „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Hasan Kikić“ će u srijedu, 4. oktobra 2017. godine imati priliku prisustvovati izvođenju opere za mlade „Ježeva kuća“ na sceni Narodnog pozorišta. Muziku je komponovao Zlatan Vauda, a libreto napisao, prema stihovima Branka Ćopića, Jovan Aleksić. Operom će dirigirati maestro Dario Vučić. Režijsku postavku potpisuje Ferid Karajica, a solisti su: Denis Isaković, Marko Kalajanović, Aida Čorbadžić, Leonardo Šarić, Amir Saračević i Ivan Šarić. Uz soliste nastupa i Hor opere Narodnog pozorišta uz klavirsku pratnju Aide Mušanović-Arsić i Nenada Tešića.

 

Izvođenju baleta „Omer i Merima“ koji je nastao u koreografiji i režiji Belme Čečo-Bakrač prisustvovat će učenici osnovnih škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“ i „Vladislav Skarić“. Velika i nezaboravna ljubav dvoje mladih opisana u baladi „Omer i Merima“ bila je najveća inspiracija za kreiranje ove baletne predstave. Priča je to o čežnji, nadi i očekivanju nikada ispunjenog sna. Balada „Omer i Merima“ kao dragulj naše kulturne baštine sinonim je jednog vremena, ali i metafora jedne univerzalne i svevremene ljubavi. U režijskoj i koreografskoj koncepciji izazov je bio oživjeti bosansku čaršiju s kraja 18. stoljeća i udahnuti scenski život senzualnim likovima ove predstave. Običaji, tradicija, nepisana pravila koja u društvu određuju i uređuju sistem vrijednosti u suprotnosti su sa emocijama i htijenjima glavnih likova u predstavi „Omer i Merima“ koje igraju Milan Rus i Tamara Ljubičić.

 

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu. Planirano je da u toku ove godine oko 1850 učenika i nastavnika besplatno pogleda predstave u Narodnom pozorištu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti