Počeo 10. Dječiji festival “Hajde svijete budi dijete“

Predstavom “Bajka o ribaru i ribici“ koju izvode glumci Elma Ahmetović i Senad Bostandžić u Centru kulture i mladih započeo je ove godine 10. po redu Dječiji festival “Hajde svijete budi dijete“.
Počeo 10. Dječiji festival “Hajde svijete budi dijete“

-Danas nam je započeo 10. Dječiji festival i odaziv škola je jako zadivljujući. Nažalost nemamo kapaciteta da primimo veliki broj djece, stoga smo napravili raspored da svakoj predstavi prisustvuju po tri razreda osnovnih škola. Dosta naših programa i predstava je preusmjereno prema dječijoj populaciji. Jer pokušavamo da ih od malih nogu edukujemo da je kultura nešto lijepo i nadasve zabavno te da rano steknu naviku da idu u pozorište kao i da ih od sve više rastućeg nasilja u školama okrenemo vedrijim i ljepšim stranama života odnosno lijepom i nadahnjujućem druženju, rekao je Edin Drljević, urednik dramskog programa “Centra kulture i mladih“ te dodao da je ove godine repertoar zaista izuzetan.

 

Svaki dan održavati će se po jedna predstava u izvedbi sveukupno pet različitih pozorišta, a danas je u produkciji Centra kulture i mladih predstava “Bajka o ribaru i ribici“ kao alternativa prvobitno planiranoj predstavi koja je otkazana.

 

Današnjoj predstavi prisustvovali su učenici tri osnove škole sa područja općine Centar i općine Stari Grad, odnosno OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević“, OŠ “Edhem Mulabdić“, te OŠ “Šejh Muhamed Hadžijamaković“.

 

Festival će trajati do 07.oktobra 2017, a biti će upriličen po sljedećem programu:

04.10. 2017. u 12 sati izvedba predstave “Put do čarolije” - Narodno pozorište Zenica

05.10.2017. u 11 sati izvedba predstave “Škola za klovnove“ – Dječije pozorište Kruševac

06.10.2017. u 12 sati predstava “Mačak u čizmama“ – Pozorište lutaka Mostar

07.10.2017. u 12 sati predstava “Zapadna Nigdilija“ – Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo.

 

Generalni pokrovitelj festivala je Općina Centar dok su festival pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Općina Stari Grad.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti