Podrška Općine Centar nevladinom sektoru

U prostorijama Općine Centar u utorak, 3. oktobra 2017. godine organizovano je potpisivanje ugovora sa predstavnicima nevladinih organizacija čiji su projekti dobili ovogodišnju finansijsku podršku Općine Centar.
Podrška Općine Centar nevladinom sektoru

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da je Općina Centar za sufinansiranje realizacije 29 projekata nevladinih organizacija u svom budžetu obezbijedila 148.000 KM.

 

–Naša namjera je da nastavimo dobru saradnju sa nevladinim organizacijama i u skladu sa budžetskim sredstvima planiramo povećati izdvajanje za ovaj sektor. Od naredne budžetske godine planiramo uvesti novu metodologiju saradnje sa nevladinim sektorom gdje ćemo uključiti i međunarodne faktore, konkretno  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) iz BiH. U tom slučaju nećemo ići na varijantu da damo svima pomalo i zadovoljimo što više, nego ćemo nastojati promovirati suštinu, a ne formu, za što će nam UNDP biti dobar partner. Sredstva za koje ćemo danas potpisati ugovore su vam dodijelili naši građani i stoga morate biti posebno odgovorni u implementaciji i pravdanju doniranih sredstava, objasnio je Ajnadžić.

 

Današnjem potpisivanju ugovora je također prisustvovala i Kada Hotić iz Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" koja se zahvalila na podršci Općine Centar zadnjih nekoliko godina u sufinansiranju projekata ovog Udruženja.

 

–Ove godine smo dobili podršku Općine za projekat pomoći socijalno ugroženoj djeci bez roditelja, tačnije za nabavku školskog pribora, ruksaka, obuće i ostalih potrepština neophodnih djeci naših članova. Za porodice koje imaju troje i više djece na školovanju ova pomoć dobro dođe i ove godine za donirana sredstva ćemo opremiti između 40 i 50 učenika, kazala je Hotić.

 

Dobitnica Šestoaprilske nagrade i mnogih teatarskih nagrada u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Austriji Hasija Borić je potpisala ugovor u ime Udruženja „Exilium“ za projekat „Mala pozorišna akademija – projekt inkluzije, radionice i stilske vježbe – predstave“.

 

-Polaznici naše škole glume su i djeca sa invaliditetom i sa posebnim potrebama. Ova škola postoji već četiri godine i jedinstvena je u regiji, i do sada smo zabilježili izvanredne rezultate. Nama nije važan iznos koji dobijamo za naše projekte nego nam je bitno da neko prepozna i cijeni naš rad, objasnila je Borić.

 

Na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja i fondacija sredstvima budžeta Općine Centar za 2017. godinu, koji je bio objavljen u dnevnom listu „Oslobođenje“ i na općinskoj web stranici, 22. juna 2017. godine i otvoren do 7. jula 2017. godine, se prijavilo 187 aplikanata sa 192 projekta, od čega je odabrano 29 organizacija koje su ispunile uslove iz Pravilnika o načinu, postupku i kriterijima za dodjelu sredstava udruženjima i fondacijama.

 

Potpisivanju ugovora su također prisustvovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za saradnju sa nevladinim organizacijama Emir Muminović, vijećnik i član pomenute komisije Ahmed Gerin, te Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti