Projekti unapređenja uslova boravka učenika u Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović su u utorak, 27. marta 2018. godine posjetili Osnovnu školu „Isak Samokovlija“ na Marijin Dvoru (Fra Anđela Zvizdovića 1) gdje ih je ugostila v.d. direktora Nevzeta Doljančić.

Povod posjete je razgovor na temu pomoći kojom Općina Centar i nadležno kantonalno ministarstvo mogu doprinijeti unapređenju uslova rada osoblja i boravka djece u ovoj školskoj ustanovi.

 

Ovom prilikom se direktorica Doljančić zahvalila na sveukupnoj podršci koju ove dvije institucije pružaju školstvu, a posebno za postavljanje nove termoizolacione fasade i vanjske stolarije na objekat škole „Isak Samokovlija“ što će, prema planovima, biti završeno sredinom narednog mjeseca.

 

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić kazao da osim dosadašnje podrške, Općina Centar u narednom periodu planira pomoći u realizaciji nekoliko projekata. –Želimo da za potrebe vaše škole finansijski pomognemo zamjenu dotrajalog parketa u fiskulturnoj sali, uvođenje led rasvjete u jedan od kabineta škole, obnovu postojeće kotlovnice na ekološki prihvatljivo gorivo, te nabavku pametnih tabli. Prema predračunu koji smo dobili, zamjena podne obloge u fiskulturnoj sali košta 29.000 KM, a nova kotlovnica 14.000 KM, dok je za projektnu dokumentaciju rekonstrukcije grijanja u školi potrebno izdvojiti oko 4.000 KM, objasnio je Ajnadžić.

 

Ministar Kazazović je ovom prilikom najavio pokretanje novog projekta uvođenja zdrave ishrane učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. –Po uzoru na zemlje Evropske unije, od septembra ove godine planiramo pokrenuti novi projekt uvođenja zdrave prehrane za učenike osnovnih škola Kantona Sarajevo. Pošto se radi o velikom i pilot projektu, novi sistem ishrane ćemo u škole uvoditi postepeno. Putem kuhinje Javne ustanove „Studentski centar“ Sarajevo planiramo obezbijediti dva obroka dnevno koji će sadržavati vodu ili sok, glavni obrok, salatu i eventualno voće, po pristupačnim cijenama. Također imamo namjeru da u skorije vrijeme potpuno uvedemo elektronske dnevnike u sve škole KS i da u potpunosti povučemo iz upotrebe štampane dnevnike, kazao je Kazazović.

 

Načelnik Ajnadžić i ministar Kazazović su u ovoj školi također razgovarali o implementaciji oduka Ustavnog suda FBiH o vraćanju određenih nadležnosti sa kantonalnog na nivo lokalnih samouprava.

 

U ime Općine Centar današnjem sastanku i obilasku osnovne škole „Isak Samokovlija“ su također prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika za investicije, Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, te Safet Huremović, član školskog odbora.  

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti