Narodno pozorište posjetilo preko 600 učenika

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine, i tokom marta 2018. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Tokom proteklog mjeseca oko 600 učenika i nastavnika iz jedanaest osnovnih škola besplatno su pogledali sedam predstava.
Narodno pozorište posjetilo preko 600 učenika

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da djeci približi pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

 

Učenici osmih razreda osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Hasan Kaimija“ imali su priliku prisustvovati izvođenju komedije Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, a u režiji Ahmeda Imamovića. Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva sredstva su dozvoljena, a učesnici nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

 

Učenici sedmog razreda osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Hasan Kaimija“ gledali su baletnu predstavu „Palčica“ prema bajci Hansa Christiana Andersena za koju koreografiju i režiju potpisuje Narmina Damiani, a na muziku Wolfganga Amadeusa Mozarta.

 

Izvođenju drame „Leptir“ sarajevskog Narodnog pozorišta, koju je po tekstu Aleksandra Radunovića režirao Emir Zumbul Kapetanović, prisustvovali su učenici devetog razreda Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“. Priča prati odnose bračnog para poslije porodične tragedije, u posttranzicijsko doba. Ova predstava treba služiti kao upozorenje svima da postanu svjesni šta se može desiti ako porodica ne komunicira i gdje destrukcija može odvesti porodicu.

 

Šekspirov komad „Kralj Lear“ u režiji slovenačkog reditelja Diega De Brea gledali su učenici devetih razreda osnovnih škola „Musa Ćazim Ćatić“ i „Safvet-beg Bašagić“. „Kralj Lear" jedno je od najpoznatijih djela Williama Shakespearea, zasnovano na priči o jednom od mitoloških kraljeva Britanije. Riječ je o tragediji koja govori o prolaznosti ne samo čovjeka nego jednog cijelog svijeta. To je tragedija koja govori o političkim autoritetima, unutrašnjim sukobima u porodici, o ocu koji se ogriješio u roditeljskoj ljubavi.

 

Izvođenju baletne predstave „Alisa u zemlji čuda“ u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića te uz učešće solista i ansambla Baleta NPS prisustvovali su učenici sedmog razreda Katoličkog školskog centra.

 

Baletnu predstavu „Omer i Merima“ koji je nastao u koreografiji i režiji Belme Čečo-Bakrač, pogledali su učenici osmih razreda osnovnih škola „Alija Nametak“ i „Hasan Kikić“. Velika i nezaboravna ljubav dvoje mladih opisana u baladi „Omer i Merima“ bila je najveća inspiracija za kreiranje ove baletne predstave. Priča je to o čežnji, nadi i očekivanju nikada ispunjenog sna. Balada „Omer i Merima“ kao dragulj naše kulturne baštine sinonim je jednog vremena, ali i metafora jedne univerzalne i svevremene ljubavi. U režijskoj i koreografskoj koncepciji izazov je bio oživjeti bosansku čaršiju s kraja 18. stoljeća i udahnuti scenski život senzualnim likovima ove predstave. Običaji, tradicija, nepisana pravila koja u društvu određuju i uređuju sistem vrijednosti u suprotnosti su sa emocijama i htijenjima glavnih likova u predstavi „Omer i Merima“ koje igraju Milan Rus i Tamara Ljubičić.

 

Izvođenju predstava „Šćeri moja“, crnogorskog Narodnog pozorišta prisustvovali su učenici devetih razreda osnovnih škola „Vladislav Skarić“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“. Iako su junaci drame „Šćeri moja“ historijske ličnosti, ovo nije historijska drama. Historijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja.

 

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu. Planirano je da u toku ove godine oko 1.850 učenika i nastavnika besplatno pogleda predstave u Narodnom pozorištu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti