Predstavnici Gradske uprave Grada Zagreba u Općini Centar prezentirali iskustva o pisanju projekata za fondove EU

Delegacija Gradske uprave Grada Zagreba predvođena pročelnicom Ureda za programe i projekte Evropske unije Grada Zagreba Mirjanom Zubak, u ponedjeljak 26. marta 2018. godine posjetila je Općinu Centar Sarajevo gdje su ih ugostili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar Općine Jasna Beba i saradnici.

Cilj posjete delegacije iz Zagreba je prezentacija o pisanju projekata i aplikacija na fondove Evropske unije, a imajući u vidu bogato iskustvo Gradske uprave Grada Zagreba kada je u pitanju ova oblast.

 

Nakon što je izrazio dobrodošlicu, načelnik Ajnadžić je naglasio da je prijateljstvo dva grada, Zagreba i Sarajeva, na zavidnom nivou.

 

-Nadam se da ćemo biti visoko produktivni kada je u pitanju saradnja između dva prijateljska grada Zagreba i Sarajeva. Želimo primijeniti vaša dobra iskustva, kako ne bismo trošili puno vremena, na ono što je esencijalno važno za nas. Očekujemo da tokom prezentacije koju ste pripremili za uposlenike Općine Centar date sugestije i smjernice kada su u pitanju projekti i aplikacije prema fondovima Evropske unije. Odlučnost općinske administracije jeste da ubrzano pišemo projekte i povlačimo sredstva od EU fondova, a umnogome će nam pomoći vaša iskustva u tome, istakao je Ajnadžić, te izrazio zahvalnost predstavnicima Gradske uprave na spremnosti da podijele svoja iskustva sa Općinom Centar.

 

Pročelnica Zubak se zahvalila predstavnicima Općine Centar na toploj dobrodošlici i poručila da zagrebačka Gradska uprava stoji na raspolaganju za razmjenu iskustava na svim područjima.

 

-Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jako podržava saradnju sa gradovima u Bosni i Hercegovini. Raduje me da je došlo do konkretne saradnje između Sarajeva i Zagreba. Naš proces učenja pisanja projekata i aplikacija na fondove Evropske unije je bio dug. Puno smo na tom putu lutali, ali upravo naša iskustva mogu vama pomoći da preskočite nepotrebne korake na kojima smo mi gubili vrijeme. Dobra rješenja se ne mogu prekopirati, ali se može učiti na iskustvima i to ćemo vam vrlo rado prenijeti. Naša želja je da radimo na zajedničkim projektima, a nadamo se da je ovo samo početak dobre saradnje. Uvjereni smo da BiH čeka sličan europski put kao onaj što ga je prošla Hrvatska prije nekoliko godina. Želimo da naše dobre prakse i iskustva na tom putu budu vodilja za Sarajevo i za cijelu BiH, kazala je Zubak.

 

Nakon sastanka, gosti iz Zagreba upriličili su prezentaciju za uposlenike Općine Centar kako bi im ukratko prenijeli svoja iskustva, te dali smjernice i sugestije kada je u pitanju pisanje projekata za EU fondove.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti