Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Centar

U petak, 30. marta 2018. godine održana je 23. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Izbor članova komisija

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja Općinsko vijeće je razriješilo Andreu Hercegovac dužnosti člana Komisije za Statut i propise i umjesto nje izabralo Jasminu Hercegovac. Članstva u Komisiji za kulturu i sport razriješen je Senad Fazlija i na to mjesto izabran Senad Memić. Za člana Komisije za budžet i finansije izabrana je Amina Atagić umjesto Petra Matića koji je razriješen te dužnosti.

Vijeće je informisano da je Abid Jusić izabran za predsjednika Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Centar.

 

Odluka o izgledu općinskih priznanja za najbolju mjesnu zajednicu i savjet mjesne zajednice

Na prijedlog Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, usvojena je Odluka o obliku i izgledu općinskih priznanja – Plakete za najbolju mjesnu zajednicu i Zahvalnice za najbolji savjet mjesne zajednice. Naime, članom 3. Odluke o proglašenju najbolje mjesne zajednice i savjeta mjesne zajednice, koja je usvojena u maju prošle godine, utvrđena je obaveza da Općinsko vijeće utvrdi oblik i izgled ovih priznanja koja će se ubuduće dodjeljivati.

Predložene izmjene Odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica na području općine Centar nisu dobile potrebnu većinu glasova vijećnika. Izmjenama je predloženo da se poveća broj članova savjeta za jednog člana u mjesnim zajednicama koje imaju parni broj članova savjeta, zbog čega je bilo poteškoća u odlučivanju o određenom broju pitanja.

 

Nacrt novog Statuta Općine će biti upućen u javnu raspravu

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt Statuta Općine Centar i zaključilo da dokument uputi u javnu raspravu u trajanju 30 dana. Naime, Komisija za statut i propise je predložila nacrt ovog najvažnijeg općinskog dokumenta odnosno novog Statuta Općine Centar s obzirom na činjenicu da se on nije mijenjao od 2006. godine te da su mnoge odredbe zastarjele i da nisu usklađene sa zakonskim propisima koji su se od tada mijenjali. U raspravi je konstatovano da tekst Nacrta Statuta predstavlja polazni materijal i solidnu osnovu za predstojeću javnu raspravu.

 

Izmjene i dopune regulacionih planova

Na ovoj sjednici je donesena Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Bjelave-čekaluša'' za lokalitet u Bolničkoj ulici, po skraćenom postupku. Izmjenama regulacionog plana se pristupa na zahtjev investitora - firme ''Panorama Sole'' d.o.o. Sarajevo kako bi se stvorili planski preduvjeti za povećanje planirane spratnosti stambeno-poslovnog objekta čija izgradnja je započela na osnovu pravosnažnog odobrenja za građenje.

Općinsko vijeće je usvojilo Izmjene i dopune Regulacionog plana ''Čobanija'' – lokalitet ''Pozorišna kafana – restoran Dva ribara'', sa pratećom Odlukom o provođenju izmjena i dopuna pomenutog regulacionog plana. Izmjenama i dopunama RP, koje tretiraju lokalitet površine 0,4 ha, stvaraju se planski preduvjeti za prostorne intervencije bazirane na savremenom pristupu i urbanoj obnovi objekata kulturno-historijskog naslijeđa uz njihovo očuvanje i zaštitu i planski preduvjeti za rekonstrukciju i nadziđivanje pojedinih objekata što treba da doprinese revitaliziranju zatečenih urbanih struktura i spriječi njihovo dalje propadanje.

 

Građevinsko zemljište

Vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne stambene površine na području općine Centar u 2017. godini, u iznosu 1.350 KM. Ova prosječna građevinska cijena služi kao osnovica za izračunavanje visine naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta – rente za tekuću 2018. godinu.

Općinsko vijeće je donijelo odluku o prihvatanju ponude ''Adria plus'' d.o.o. Makarska za zaključenje ugovora o zakupu zemljišta u vlasništvu Općine Centar koje se nalazi u Trpnju u Republici Hrvatskoj. Riječ je o zemljištu površine 8.750 m2 koje Općina Centar daje u trogodišnji zakup ovoj firmi po ponuđenoj cijeni od 34.325 KM godišnje za potrebe kampa. Ugovorom se zakupac zemljišta obavezuje da u roku od 12 mjeseci obezbijedi donošenje Odluke Vlade Republike Hrvatske o izuzeću od zabrane raspolaganja predmetnim nekretninama, u skladu sa Uredbom o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske.

U ugovoru je također navedeno da su ugovorne strane saglasne da će, ukoliko bude postojao interes, ratni vojni invalidi, djeca poginulih boraca, organizovani sportski klubovi i mladi sa područja općine Centar/kantona Sarajevo ostvarivati subvencije prilikom korištenja kampa u Trpnju.

 

Usvojeni općinski izvještaji za 2017. godinu

Na ovoj sjednici usvojeni su izvještaji za 2017. godinu: o provođenju općinske politike i aktivnostima općinskog načelnika; o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku;o radu Pravobranilaštva Općine Centar; o radu radnih tijela - komisija Općinskog vijeća od konstituisanja 16. novembra 2016. godine do 31. decembra 2017. godine. 

Podršku vijećnika dobio je i Izvještaj o radu općinskog Centra za zdravo starenje u 2017. godini koji djeluje u prostorijama u Titovoj ulici 12.

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca i aktivnostima Općine Centar na poboljšanju njihovog položaja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti