Održana radionica ''Vuneno pozorištance'' za učenike OŠ „Hasan Kaimija“

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar, održana je radionica pod nazivom ''Vuneno pozorištance'' gdje su učestvovali učenici IVb razreda iz Osnovne škole „Hasan Kaimija“, zajedno sa svojom učiteljicom Eldisom Abaza.

U saradnji Centra kulture i mladih, te Udruženja „Bajka“, ovaj projekat je pokrenut prije dvije godine i namijenjen je učenicima nižih razreda iz 11 osnovnih škola iz Centra. Članice Udruženja „Bajka“ Željka Lemez i Tatjana Šojić za djecu pripremaju posebnu temu koja se temelji na nekoj narodnoj bajci. Na početku radionice djeci ispričaju priču na osnovu koje oni tokom 90 minuta trajanja radionice zajedno sa svojim nastavnicima prave figure od ovčijeg runa, prema predlošku ispričane priče.

 

-Naše Udruženje se bavi pripovijedanjem isključivo narodnih bajki koje personificiraju prirodu. Kako je nedavno na prvi dan proljeća također bio obilježen Svjetski dan pripovijedanja našu radionicu ćemo posvetiti upravo prirodi. U našoj radionici trudimo se pojednostaviti proceduru pravljenja lutki kako bismo djeci približili ovu tehniku i kod njih razvili maštu na temu neke od bajki, kako bi oni uz pomoć svojih ideja napravili vlastite sadržaje, objasnila je Željka Lemez iz Udruženja „Bajka“. 

 

Nađa Đozo, učenica četvrtog razreda pomenute osnovne škole je nekoliko puta učestvovala u ovakvim radionicama i naučila je praviti lutkice od prirodne vune i materijala i kako kaže uvijek se dobro zabavi na radionicama i nešto novo nauči.

 

I Tarik Dikonja se također lijepo provede na ovim radionicama.

 

-Već nekoliko puta sam učestvovao u ovoj radionici i uvijek mi je zabavno. Zahvaljujući ovakvim radionicama više sam zavolio bajke i priče iz starine, tako da sada često iz školske biblioteke posuđujem knjige sa bajkama koje volim čitati, kazao je Tarik. 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti