Predstavnici općina Centar i Stari Grad uručili izbjeglicama neophodnu pomoć u hrani

Predstavnici općina Centar i Stari Grad su tokom dana posjetili oko 70 migranata koji danima borave u parku preko puta sarajevske Vijećnice koji su u našu zemlju došli iz Sirije, Libije, Pakistana, Alžira, Maroka, Egipta, Tunisa, Nigerije, Obale Slonovače...

U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića migrante su posjetili i uručili im neophodnu pomoć u hrani njegov savjetnik Osmo Babić, Belma Bašović iz Službe za rad i socijalnu zaštitu Općine Centar, dok je u ime Općinskog vijeća sa delegacijom bio prisutan dopredsjedavajući Mustafa Mulić. U ime Općine Stari Grad imigrante je obišao načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Vijeća Jusuf Pušina.

 

Organizujući pomoć koju je prikupio u saradnji sa Narodnom kuhinjom „Stari Grad“ načelnik Ajnadžić je kazao da ovaj problem nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave i da je ovo potrebno rješavati na državnim instancama vlasti, ali s obzirom na naše iskustvo tokom proteklog rata kada smo osjetili šta znači biti gladan, bos, bez krova nad glavom, jedino nam preostaje da se prema ovom problemu odnosimo ljudski i pomognemo koliko je u našoj moći. Prilikom posjete delegacije dvije općine su informisane da je jutros pristigla još jedna grupa migranata. Najveći problem kod ovolikog broja ljudi u parku jeste održavanje higijene. Također su, na volonterskoj osnovi, organizovani besplatni ljekarski pregledi. Načelnik Hadžibajrić je ovom prilikom kazao da je prošle sedmice uputio dopis prema državnim Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti, jer ovaj problem ilegalnih imigranata je moguće samo sistemski riješiti, što je u nadležnosti ova dva državna ministarstva. Planirano je da se također traži odgovarajući smještaj za migrante iz parka, među kojima ima i male djece koja ne mogu izdržati ovakve uslove boravka.

 

Bosna i Hercegovina za ove migrante predstavlja samo tranzitni centar u njihovom nastojanju da dođu do neke od zemalja Zapadne Evrope od kojih je najtraženija Njemačka. Danas je također sa delegacijama dvije općine bio prisutan i predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet Hajrudin Šahić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti