Održana sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 26. aprila 2018. godine zasjedalo je Općinsko vijeće Centar. Razmatrane su preostale tačke dnevnog reda 23. redovne sjednice, a zatim je održan prvi dio 24. redovne sjednice koja će zbog obimnog dnevnog reda biti nastavljena. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Ovogodišnji budžet Općine veći od 55 miliona

Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za 2017. godinu kao i periodični finansijski izvještaj za taj period. Ukupno ostvareni prihodi i primici u budžetu Općine Centar u prošloj godini iznosili su 58.473.144 KM, a ukupni izdaci 36.104.424 KM. Razlika ostvarenih prihoda i izdataka u iznosu 22.368.720 KM (što je za 15% manje u odnosu na prethodnu godinu) prenosi se u budžet za ovu godinu. Skoro polovina ovih neutrošenih sredstava čine akumulirana sredstva civilne zaštite namijenjena za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a koja se samo namjenski mogu koristiti u skladu sa zakonom. U protekloj godini procenat realizacije budžeta (bez sredstava civilne zaštite) iznosio je 73,78% i povećan je odnosu na prethodni period.

 

U uvodim napomenama, koje je u ime predlagača općinskog načelnika dao njegov pomoćnik za finansije Fahrudin Kurtović, je rekao da je u prošloj godini utrošeno najviše sredstava od 1996. Godine, te da su kapitalni izdaci povećani na 61,40%, a kapitalna ulaganja na 60,42% od planiranih, što je više u odnosu na prethodne godine. U prošloj godini realizirani su brojni značajni projekti kao što su: vodovod Nahorevo, Pozorišni trg Susan Sontag, Merhemića trg, 13 ''ciciban'' igrališta i 10 basket igrališta, rekonstrukcija dijela zgrade FIS-a, Centar za pomoć porodicama djece sa poteškoćama u razvoju, još jedan Centar za zdravo starenje, brojni projekti poticaja zapošljavanja mladih..., a započeti su i drugi čiji nastavak slijedi u ovoj godini. Kurtović je govorio i o projektima koji nisu realizirani naglasivši da kod planiranja višegodišnjih projekata treba prvo riješiti imovinsko-pravne odnose, projektnu dokumentaciju i raspoloživost sredstava. Također je dodao da Općina nije zadovoljna radom javnih komunalnih preduzeća, naročito KJKP Vodovod i kanalizacija.

 

Nakon usvajanja pomenutog izvještaja Općinsko vijeće je usvojilo predložene Izmjene i dopune budžeta Općine za 2018. godinu, sa pripadajućom odlukom o izvršavanju. Usvojeni ovogodišnji budžet bio je u iznosu 46.177.000 KM, a ovim rebalansom je povećan za 8.900.000 KM, tako da sada ukupna raspoloživa sredstva iznose 55.077.000 KM.

 

Predlagač dokumenta načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je rekao da su prilikom izrade rebalansa budžeta usaglašeni zahtjevi svih političkih subjekata u Općinskom vijeću i najavio da će u ovoj godini vjerovatno biti još jedan rebalans poslije oktobarskih izbora.

 

-Naš cilj je poboljšanje kvaliteta življenja i dalja izgradnja infrastrukturnih i drugih objekata, uređenje okoliša, energetska efikasnost, zapošljavanje mladih i posebno djece šehida i poginulih boraca, nastavak projekta ''365 sport plus''... U ovoj godini nastavlja se realizacija započetih projekata kao što su izgradnja škole i zgrade za ruševince na Šipu, rekonstrukcija obdaništa Razigrani dani, izgradnja kosog lifta na Ciglanama, vodosnabdijevanje naselja Alapi i Nahorevska brda, izgradnja saobraćajnice u Ulici Nedžada Mušića, sanacija klizišta i saobraćajnica kod Porodilišta, podzemna garaža na Ciglanama, Centar za zdravo odrastanje - Austrijska kuća, a najveći projekt je rekonstrukcija stadiona na Koševu.

 

Na ovoj sjednici je usvojen i Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2017. godinu.Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu Općina ostvaruje prihod koji ulaže u projekte od općeg interesa. U prošloj godini je ostvareno 199.243,24 KM od kamata na oročena budžetska sredstva u iznosu 19.900.000 KM. U odnosu na prethodne godine evidentno je smanjenje ostvarenih prihoda po ovom osnovu, što je i pored povećanja ukupnog fonda za investiranje posljedica trenda smanjenja ponuđenih kamatnih stopa.

 

Izmjene i dopune prostornih regulacionih planova

Općinsko vijeće je donijelo odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Zetra'' zbog stvaranja planskih preduvjeta za izmjenu dijela trase biciklističke staze i Regulacionog plana ''Gradski centar-Marijin dvor'' – II faza radi izgradnje javne podzemne garaže u Ulici Bulevar Franca Lehara. Donesena je i odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Podgaj-Tekija'' na građevinskim parcelama B1 i B3 radi dislociranja transformatorske stanice i povećanje planiranih gabarita objekta.

 

Odluke o općinskim priznanjima

Na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, Općinsko vijeće je donijelo odluke o dodjeli općinskih priznanja: ''Povelja sa zlatnim ljiljanima'' Enesu Imamoviću, Mirsadu Škaljiću i Edibu Tajiću; ''Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom'' Mihajlu Vračiću i Ešrefu Sejtariji; ''Zahvalnica sa grbom Općine Centar'' Franjevcima Bosne Srebrene. Ova priznanja će ovogodišnjim dobitnicima biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu 2. maja – Dana Općine Centar.

 

Formirane tri nove mjesne zajednice ''Marijin dvor'', ''Crni vrh-Gorica'' i ''Ciglane''

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju mjesnih zajednica na području općine Centar. Donošenjem ove odluke, a na inicijative građana, izvršena je izmjena kojom se dosadašnje mjesne zajednice ''Marijin dvor-Crni vrh'' i ''Ciglane-Gorica'' organizuju u tri mjesne zajednice: ''Marijin dvor'' (sa sjedništem u Dolinoj 7), ''Crni vrh-Gorica'' (sjedište u Ulici Avde Jabučice 52) i ''Ciglane'' (sjedište Merhemića trg 14). Također je izvršena izmjena člana 17. kojim je određen broj članova savjeta novoformiranih mjesnih zajednica.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo odluku o zamjeni nekretnina – zemljišta sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo u svrhu izgradnje podzemne garaže na lokalitetu Merhemića trg, pri čemu Općina daje Zavodu zemljište na Šipu i obavezna je platiti razliku tržišne vrijednosti zemljišta u iznosu od 9.496 KM.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca i aktivnostima Općine Centar u 2018. godini na poboljšanju njihovog položaja.

 

Općinskom vijeću je predočena Informacija o izgradnji spomen-obilježja bosanskim specijalcima na lokalitetu parka kod Druge gimnazije. U informaciji je data hronologija svih aktivnosti od podnošenja zahtjeva za izgradnju ovog spomenika kojeg je uputilo Udruženje veterana Odreda policije ''Bosna'' Kantona Sarajevo. Za izgradnju spomenika Općina je izdala urbanističku saglasnost, uz obavezu investitora da riješi imovinsko-pravne odnosa za zemljište što uključuje i plaćanje naknade po Zakonu.

 

U cilju pronalaženja najboljeg načina za rješavanje imovinskih odnosa na općinskom zemljištu i stvaranja uvjeta za izgradnju ovog spomen-obilježja koji je proglašen od značaja za Grad Sarajevo, Općinsko vijeće Centar je usvojilo zaključak kojim poziva Gradsko vijeće i gradonačelnika kao i Udruženje veterana Odreda policije ''Bosna'' da učestvuju u iznalaženju najprihvatljivijeg i najboljeg rješenja u pogledu statusa investitora, što bi mogao da bude i Grad Sarajevo jer u tom slučaju nema obaveze plaćanja naknade za zemljište. Također je istaknuto da Općinsko vijeće Centar nedvojbeno podržava očuvanje tekovina odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. što uključuje i obilježavanje značajnih događaja i ličnosti, ali istovremeno traži da se ubuduće, prije donošenja odluka o proglašenju spomenika od značaja za Grad, a koji se odnose na teritorij općine Centar, ostvari bolja koordinacija između Gradske uprave i općinske administracije.

 

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar za 2017. godinu. Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Sarajevo za 2017. godinu nije dobio podršku većine vijećnika.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti