Vijesti

19.09.2016.
Općina Centar obezbijedila za 486 učenika besplatne užine
Općina Centar Sarajevo putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica i ove godine finansira nabavku đačkih užina za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Za tu namjenu u općinskom budžetu obezbijeđeno je 85.000 konvertibilnih maraka.
19.09.2016.
Zahvaljujući Općini Centar DVD „Bjelave“ među najopremljenijim jedinicama
Delegacija Općine Centar koju su činili predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić posjetili su Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bjelave“ gdje ih je ugostio komandir Sulejman Vranac. Povod posjete bio je razgovor o dosadašnjoj, te budućoj saradnji sa Općinom Centar.
19.09.2016.
Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo 5.500 KM za nabavku opreme
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području.
16.09.2016.
Izdata građevinska dozvola za izgradnju vodovoda Nahorevo
Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić u petak, 16. septembra 2016. godine ugostili su dogradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku, te predstavnike Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koje je predvodio direktor Hamdija Efendić.
16.09.2016.
Nastavljena podrška redovnom školovanju romske djece
Delegacija Općine Centar koju su činili predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero, 16. septembra 2016. godine u prostorijama osnovnih škola „Hasan Kikić“' i „Musa Ćazim Ćatić“ uručili su prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 80 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja Centra.
16.09.2016.
Završeno uređenje dječijeg parka u Ulici Mehmeda Spahe
Radnici komunalnog preduzeća „Park“ su prošle sedmice postavili mobilijar za dječiju igru čime su završili sa uređenjem prostora dječijeg parka u Ulici Mehmeda Spahe (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“).
16.09.2016.
Književni karavan stigao u školu „Silvije Strahimir Kranjčević“
U okviru tradicionalnog „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk su 16. septembra 2016. godine bili gosti u Osnovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“. Organizator Književnog karavana je Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“, a pokrovitelj je Općina Centar.
15.09.2016.
Završena rekonstrukcija Ulice Fadila Jahića Španca
Na osnovu ugovora o rekonstrukciji Ulice Fadila Jahića Španca (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“) kojeg su potpisali načelnik Dževad Bećirević i direktor firme „Grakop“ Šukrija Melezović, radnici pomenute firme su tokom proteklog perioda okončali radove na ovoj saobraćajnici. Projekat je finansirala Općina Centar koja je iz svog budžeta za ovu namjenu izdvojila gotovo 184.000 KM.
15.09.2016.
Općina Centar stimulira romsku djecu da se redovno školuju
Općina Centar Sarajevo je i ove godine u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za nabavku školskog pribora i knjiga za romsku djecu - učenike osnovnih škola na njenom području, kako bi ih i na taj način stimulirala da redovno pohađaju školu i što uspješnije savladavaju nastavno gradivo.
15.09.2016.
Održan naučni simpozij „Različiti aspekti u tretiranju demencije u BiH“
U organizaciji Udruženja „AiR“ i Centra za demenciju u Amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održan je naučni simpozij „Različiti aspekti u tretiranju demencije u BiH“. U ime Općine Centar simpoziju je prisustvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, te vijećnik Velija Katica koji je bio i jedan od predavača.
15.09.2016.
Za projekat „Testiranje na demenciju...“ Općina Centar izdvojila 3.500 KM
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama treće životne dobi godinama unazad stavlja među najprioritetnije aktivnosti.
14.09.2016.
Bajramski susreti u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca je, u srijedu, 14. septembra 2016. godine, u prostorijama Udruženja upriličilo tradicionalne Bajramske susrete u povodu Kurban-bajrama.
14.09.2016.
Jubilarni 25. malonogometni Bajramski turnir
Jubilarni 25. po redu međunarodni malonogometni Bajramski turnir „Sarajevo 2016./1437. h.g.“ održava se 13. i 14. septembra 2016. godine u maloj dvorani Kulturno-sportskog centra Skenderija. Na turniru, čiji je organizator Malonogometni klub Vrbanjuša, učestvuju najkvalitetnije ekipe koje su svih 25 godina bile akteri ove sportske manifestacije. To su četiri seniorske ekipe – Sarajevo, Željezničar, Olimpic i Vrbanjuša, četiri ekipe veterana – Sarajevo, Željezničar, reprezentacija Grada Sarajeva i Famos, te 12 ekipa pionira malog fudbala.
14.09.2016.
Ajnadžić ugostio predstavnike Udruženje „KreaRtivci“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić,u srijedu 14. septembra 2016. godine, ugostio je predstavnike Udruženja „KreaRtivci“ koje je predvodila predsjednica Udruženja Lejla Popara. Povod posjete bio je razgovor o podršci Općine Centar aktivnostima Udruženja.
13.09.2016.
Sanacija klizišta između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca
Za sanaciju klizišta na lokalitetu Višnjika u Centru prošle sedmice je potpisan sporazum između finansijera, Općine Centar, te Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, realizatora i nadzora projekta.
13.09.2016.
Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti 5.000 maraka za nabavku opreme
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.
13.09.2016.
Ispred Općine Centar postavljen parking za bicikle
Tokom proteklog perioda završena je montaža parkinga za bicikle ispred ulaza u zgradu Općine Centar, koja je realizator projekta, dok je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo finansijer.
13.09.2016.
Udruženju „Motivator“ donirano dvije hiljade maraka
U budžetu za 2016. godinu Općina Centar je izdvojila 2.000 KM Udruženju za razvoj civilnog društva „Motivator“ za realizaciju projekta „Antimobing centar“.
12.09.2016.
Uskoro započinju radovi na sanaciji klizišta u Stolačkoj ulici
Prilikom prošlosedmičnog potpisivanja ugovora za sanaciju klizišta u Stolačkoj ulici, Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, najavio je početak radova na sanaciji ovog klizišta čim Općina Centar, kao finansijer projekta, prebaci iznos od iznos od 417.237 KM na račun Zavoda, što se očekuje ovih dana.
12.09.2016.
Srednjoj medicinskoj školi Sarajevo Općina donirala 5.500 maraka
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području.