Uskoro izgradnja potpornih zidova u Ulici 105. motorizovane brigade

Općina Centar je obezbijedila sredstva za realizaciju projekta izgradnje novih potpornih zidova u Ulici 105. motorizovane brigade na Grdonju između brojeva 27 i 29 (Mjesna zajednica „Hrastovi-Mrkovići“).

Glavni projekat je uradila firma „Design&QC“ d.o.o. Sarajevo.

 

Problem za okolne stambene objekte koji se nalaze iznad postojećih kamenih zidova, koji nisu izgrađeni u skladu sa građevinskim normama, predstavlja stalno osipanje i ispadanje komada materijala iz zida na obližnju saobraćajnicu, stoga je nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar pokrenula proceduru realizacije ovog projekta kako bi se adekvatno obezbijedila postojeća padina te zaštitili okolni stambeni objekti kao i obližnja saobraćajnica. Kako je predviđeno projektom ispod stambenog objekta na broju 27 planirana je izgradnja armirano-betonskog zida dužine 19 metara visine od 1,5 do 2,30 metara. Iza zida je planirano nasipanje kamenog materijala zbog odvodnje površinskih voda. Kod stambenog objekta na broju 29 biće izgrađen armirano-betonski zid dužine 21 metar, a visine od 1,4 do 2,5 metara.

 

Kako se radi o terenu sa nagibom navedeni zidovi će biti rađeni kampadno prateći nagib terena. Tokom zemljanih radova biće uklonjeni postojeći stari zidovi i višak zemlje koji će biti odvučeni na gradsku deponiju. Također će biti urađena drenaža površinskih i podzemnih voda. Pomenuta projektantska kuća je također uradila i elaborat o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena na osnovu čega je odabrano najbolje projektno rješenje za nove zidove. Geodetsko snimanje je uradila firma „BNpro“ iz Sarajeva. Nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je izdala potrebnu urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu i u toku je procedura odabira najpovoljnijeg izvođača radova, nakon čega može započeti realizacija ovog projekta.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti