Završni radovi na proširenju i uređenju dijela saobraćajnice u Ulici Abdurahmana Muharemije

Tokom protekle sedmice radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su okončali asfaltiranje dijela saobraćajnice u Ulici Abdurahmana Muharemije (Mjesna zajednica „Betanija-Šip“).

Naime, riječ je o projektu uređenja i proširenja dijela saobraćajnice u Ulici Abdurahmana Muharemije na Betaniji koji je u cjelosti finansirala Općina Centar koja je za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 75.560 KM.

 

Glavni projekat proširenja ove saobraćajnice, na dijelu koji prolazi pored Gradskog groblja Bare, je uradila firma „Design&QC“, dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

–Tokom radova uklonili smo oštećene zidove koji su razdvajali ovu saobraćajnicu i Gradsko groblje Bare, umjesto kojih smo izgradili nove armirano-betonske zidove ukupne dužine 195 metara. Na mjestima gdje su postojale tehničke mogućnosti proširili smo saobraćajnicu. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda ugradili smo dodatne poprečne slivne rešetke, objasnio je Mujo Topalović, šef gradilišta građevinske firme „Grakop“ i dodao da je zbog opasnosti od urušavanja mezara na groblju Bare uklanjanje starih i izgradnja novih armirano-betonskih zidova rađena dio po dio.

 

U toku je postavljanje nove zaštitne ograde duž novoizgrađenih armirano-betonskih zidova, ukupne dužine 195 metara te kapije na ulazu u groblje. Završetak ovih radova očekuje se do kraja sedmice čime će projekat u cjelosti biti okončan.

 

Za realizaciju ovog projekta nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je morala pribaviti potrebnu saglasnost od Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Pokop“ koje upravlja gradskim grobljem Bare.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti