Općina Centar učestvuje u projektu UN ''Dijalog za budućnost''

Općina Centar Sarajevo, na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, učestvuje zajedno sa drugim općinama i gradovima na području cijele Bosne i Hercegovine u drugoj fazi projekta ''Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini''.

Ovaj projekt, koji je u BiH započeo 2014. godine kao zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija, nastavlja početkom 2018. godine sa drugom fazom implementacije. Projekt, koji se realizira u saradnji sa agencijama Ujedinjenih nacija – UNICEF, UNESCO i UNDP, ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini te dalji razvoj i promociju pozitivnih društvenih praksi u tom pravcu.

 

U skladu s tim objavljen je Javni poziv organizacijama civilnog društva, javnim institucijama, neformalnim grupama i pojedincima za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija ''Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini''. Sveobuhvatna tema Javnog poziva je izgradnja mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na mlade, ravnopravnost spolova, osnaživanje žena i podršku ranjivim skupinama i posebno doprinose postignućima u ostvarenju podciljeva UN-ovih Ciljeva održivog razvoja s posebnim osvrtom na Cilj broj 16 koji se odnosi na promicanje mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj, pružanje pristupa pravdi za sve i izgradnji učinkovitih i odgovornih institucija na svim nivoima. Javni poziv je dostupan na zvaničnoj stranici Ujedinjenih nacija u BiH (www.un.ba) i ostaje otvoren do 31. augusta.

 

Učestvujući u drugoj fazi ovog projekta Općina Centar je iskazala spremnost da, u skladu sa mogućnostima, pruža podršku, u finansijskom i nematerijalnom smislu, održivosti dijaloških platformi te promovira i podržava lokalne inicijative koje doprinose poboljšanju dijaloga u lokalnoj i široj zajednici i kvalitetnijoj društvenoj koheziji. Shodno tome načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je imenovao koordinatora iz Općine Centar za saradnju u ovom projektu.

 

U zgradi UN u BIH u Sarajevu održan je 17. jula 2018. godine prvi koordinacijski sastanak na kojem je učestvovao i koordinator iz Općine Centar. Teme ovog sastanka su bile: predstavljanje pomenutog javnog poziva za dostavljanje projektnih prijedloga i predstavljanje aktivnosti mapiranja sudionika na projektu, obuka ciljnih grupa korisnika projekta te početne aktivnosti za uspostavu lokalnih dijaloških platformi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti