Općina Centar subvencionira troškove javnog prevoza za socijalno ugrožene penzionere

U nastojanju da što više pomogne penzionerima koji su u stanju socijalne potrebe Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem realizira još jedan novi projekat.
Općina Centar subvencionira troškove javnog prevoza za socijalno ugrožene penzionere

Riječ je o subvencioniranju troškova javnog prevoza za socijalno ugrožene penzionere sa područja općine Centar i za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu planirano je 10.000 maraka.

 

Središnja sarajevska općina ranije je raspisala Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći penzionerima u stanju socijalne potrebe za subvenciju troškova javnog prevoza u Kantonu Sarajevo. Javni poziv je objavljen u četvrtak, 10. maja 2018. godine u dnevnom listu „Oslobođenje“ i na općinskoj web stranici: www.centar.ba, na oglasnoj ploči u Općini (Mis Irbina 1) i oglasnim pločama mjesnih zajednica središnje sarajevske općine. Poziv je bio otvoren 30 dana, a pravo prijave su imali svi socijalno ugroženi penzioneri sa penzijama do 500 konvertibilnih maraka koji imaju prebivalište na području općine Centar najmanje dvije godine ili boravište po osnovu statusa raseljene osobe u općini Centar. Uz prijavu na javni poziv penzioneri su bili dužni dostaviti kopiju lične karte, potvrdu o prijavi prebivališta ili boravišta, ček od penzije ne stariji od tri mjeseca, kopiju tekućeg računa i kopiju iskaznice sa kuponom za prethodni mjesec.

 

Cilj pružanja ove, kao i drugih vrsta pomoći, je da ta ranjiva kategorija stanovništva približno dostiže minimalnu materijalnu sigurnost za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

 

Na osnovu podnesenih prijava općinska Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti provela je postupak izbora penzionera koji su ispunili uslove za dodjelu jednokratne novčane pomoći. Tako će u ovoj godini Općina Centar subvencionirati troškove javnog prevoza za 19 socijalno ugroženih penzionera sa njene teritorije.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti