Sanacija klizišta u Ulici Hakije Kulenovića na Ciglanama

Općina Centar i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo svakodnevno intenzivno rade na aktivnostima u vezi sa sanacijom klizišta u Ulici Hakije Kulenovića na Ciglanama. U tom smislu se najmanje jednom sedmično održavaju redovni radni sastanci na kojima se razmatraju preduzete mjere i definiraju daljnji zadaci.

Na ovim sastancima pored predstavnika Općine i Zavoda učestvuju i izvođači pripremnih radova „Grakop“ Kiseljak i „Angermeier“ d.o.o. Sarajevo uz nadzor Zavoda, predstavnika Civilne zaštite Općine Centar i eksperta iz oblasti klizišta prof.dr. Zlatka Langofa.

 

U okviru pripremnih radova, ispod mostovne konstrukcije izvučeno je više kamiona urušenog materijala, te izvršeno geodetsko snimanje i više istražnih radova radi utvrđivanja stanja, odnosno strukture tla. Pored toga, izvršena je demontaža distributivne vodovodne cijevi oko 150 metara na kojoj su evidentne značajne pukotine, a očišćen je i glavni kanal za odvod oborinskih voda iz kojeg je izvađeno na desetine kubika otpadnog materijala.

 

Nakon obavljenog javnog tendera izabran je projektant Design&QC za izradu glavnog projekta sanacije ovog klizišta. Zadatak projektanta je da utvrdi obim, vrstu i strukturu radova koje je neophodno uraditi na saobraćajnici radi prihvatanja oborinskih voda, kao jednog od glavnih uzroka pokretanja tla na ovom lokalitetu, te obim i vrstu radova neophodnih radi sanacije i stabilizacije nosive konstrukcije saobraćajnice.

 

Projektom će biti obuhvaćeni i potrebni radovi na zaštiti stambenog bloka u Ulici Husrefa Redžića.

 

Imajući u vidu složenost stanja na ovom klizištu i značaj rješavanja ovog problema za stanovništvo ovog područja, odmah nakon izrade glavnog projekta biće provedena najbrža, zakonom moguća, procedura izbora izvođača radova na sanaciji ovog klizišta.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti