I predstavnici državnog nivoa vlasti oduševljeni realizacijom projekata Općine Centar

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića kojeg je na terenu upoznao sa aktuelnim kapitalnim projektima koje realizuje ova lokalna zajednica.

Načelnik Ajnadžić je prilikom obilaska škole na Šipu, čija je izgradnja u toku, istakao da je Općina Centar realizaciju ovog projekta, ali i obrazovanja općenito, postavila kao svoj visoki prioritet.

 

-Izgradnja škole je započela u 2017. godini i projekat se realizuje zajedničkim sredstvima Općine Centar i Kantona Sarajevo. Stanovnici Šipa godinama zahtijevaju da se izgradi škola s obzirom da djeca sa ovog područja moraju pohađati ustanove koje su i po nekoliko kilometara udaljene od naselja. Šip se velikom brzinom naseljava i to pretežno mladim bračnim parovima, tako da će biti dovoljno djece koja će upisati školu kada ona bude izgrađena. Prema anketama koje smo proveli na oko 3800 stanovnika, dobili smo podatke da će u ovu školu biti upisano između 350 i 500 djece. Ali, taj broj se konstantno uvećava i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da projekat realizujemo u što kraćem periodu i da osnovci dobiju moderan objekat u kojem će se odvijati nastavni proces. Nadamo se da će i viši nivoi vlasti prepoznati značaj ovog projekta i da će podržati njegovu realizaciju, naglasio je Ajnadžić.

 

Džaferović je istakao da je obradovan činjenicom da se Šip jako brzo razvija, da je naselje interesantno mladim bračnim parovima, ali i brojem učenika koji će pohađati ovu školu.

 

Sljedeći projekat čija je realizacija također u toku, a o kojem je načelnik Ajnadžić informisao Džaferovića, je i izgradnja zgrade za „ruševince“.

 

-Prema procjenama kompletan projekat izgradnje ovog objekta će koštati 1.700.000 KM. U ovom objektu će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinaca“, kazao je Ajnadžić.

 

Izgradnja saobraćajnice iza Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru je također jedan od važnijih projekata u općini Centar.

 

-U proteklih nešto više od godinu dana na području općine Centar je realizovano 58 projekata. Izgradnjom ove saobraćajnice čija je vrijednost oko 1,3 miliona maraka riješili smo klizište, ali i obezbijedili odgovarajuću putnu komunikaciju stanovnicima Kromolja, Poljina..., istakao je Ajnadžić.

 

Direktorica UKCS Sebija Izetbegović, koja je prisustvovala obilasku, je naglasila značaj ove saobraćajnice.

 

-Kada se izgradi ova putna komunikacija saobraćaj se više neće morati odvijati kroz kompleks Klinike za ginekologiju i porodiljstvo. To je veoma značajno sa aspekta pacijenata i svih onih koji dolaze na kliniku, naglasila je Izetbegović.

 

Na kraju posjete općini Centar Džaferović i načelnik Ajnadžić su položili cvijeće na spomen-obilježje kod mezarja na pomoćnom stadionu Koševo i odali počast žrtvama.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti