Vijesti

21.12.2016.
Naredne sedmice dvije sjednice Općinskog vijeća Centar
U utorak, 27. decembra 2016. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) bit će održana 3. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Istog dana sa početkom u 13 sati bit će održana 4. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar.
20.12.2016.
Okončana sanacija stepeništa u Ulici Zaima Šarca
Stanovnici iz Ulice Zaima Šarca koji su do sada imali otežan pristup svojim stambenim objektima dobili su novo stepenište. Naime, radnici građevinske firme „Sela“ su u proteklih nekoliko dana okončali radove na sanaciji stepeništa u pomenutoj ulici kod brojeva 100 i 103. Općina Centar kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu 38.472 KM za sanaciju tog stepeništa, a sve u cilju podizanja nivoa sigurnosti građana te stvaranja što boljih uslova za svakodnevni život.
20.12.2016.
Predstavnici Jevrejske zajednice izrazili zadovoljstvo podrškom Općine Centar
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske opštine Sarajevo Borisa Kožemjakina i člana Jevrejske zajednice u BiH Elija Taubera.
19.12.2016.
Investitor iz Berlina prezentovao idejni projekat hotela „Sarajevo Palace“
U nastavku pregovora oko realizacije velikog investicionog projekta na lokalitetu Vranjače - Zlatište, koje predstavnici Općine Centar vode od februara ove godine sa potencijalnim investitorom iz Berlina bh. korijena Mirsadom Fikićem u četvrtak 15. decembra 2016. godine u prostorijama Općine Centar upriličena je prezentacija idejnog projekta budućeg hotela „Sarajevo Palace“ kojeg investitori žele da grade na pomenutom lokalitetu.
19.12.2016.
Ajnadžić obišao radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
Nakon što su radnici građevinske firme „Grakop“ okončali radove na rekonstrukciji saobraćajnice u Ulici Sulejmana Omerovića Cara i to na potezu od početka ulice do granice sa susjednom općinom Vogošća, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa Đenitom Bogunić-Kešelj, šeficom odsjeka za komunalne poslove u Općini Centar obišao je radove na pomenutom lokalitetu. Projekt je u cjelosti finansirala Općina Centar koja je za tu namjenu iz budžeta izdvojila oko 50.000 maraka.
19.12.2016.
Općina Centar strateški partner Sarajevo Film Festivalu
Na sastanku koji je održan u Općini Centar načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić i Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, razgovarali su o novom načinu uspostavljanja partnerstva između Općine Centar i SFF-a.
19.12.2016.
Predstava „Bosanski lonac“ za osobe treće životne dobi
Teatar komedije „Rajvosa“ i Javna ustanova Centar za kulturu Sarajevo, čiji je osnivač Općina Centar, u ponedjeljak 19. decembra 2016. godine sa početkom u 20 sati izvest će komediju „Bosanski lonac“. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra za kulturu (Jelića 1).
16.12.2016.
Finansijska pomoć za prilagođavanje putničkih automobila ratnih vojnih invalida
U prostorijama Općine Centar potpisan je protokol o realizaciji granta - prilagođavanje putničkog automobila za samostalno upravljanje vozilom ratnog vojnog invalida. Pomenutim protokolom Općina Centar donirala je 3.400 KM ratnom vojnom invalidu Hakiji Štitkovcu, a sredstva će biti utrošena za ugradnju ručnih komandi u njegov automobil.
16.12.2016.
Mališanima sa područja MZ “Džidžikovac-Koševo I” podijeljeni paketići
Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika u Mjesnoj zajednici “Džidžikovac-Koševo I” organizovano je kreativno druženje i podjela paketića za najmlađe stanovnike sa područja ove mjesne zajednice. Mališani su svoju kreativnost pokazali uz crtanje i bojenje radova.
16.12.2016.
Urnebesna monodrama „CABAres CABArei“ na sceni Centra za kulturu
Javna ustanova Centar za kulturu Sarajevo, čiji je osnivač Općina Centar, u petak 16. decembra 2016. godine organizuje izvođenje urnebesne monodrame „CABAres CABArei“, koju igra bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra za kulturu (Jelića 1) sa početkom u 19.30 sati.
16.12.2016.
Predavanje o romantizmu u Centru za kulturu
U velikoj sali Centra za kulturu „Sarajevo“ za učenike Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ i Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra u Sarajevu održano je predavanje na temu „Glas i pokret u romantizmu“.
15.12.2016.
Devet mladih iz Centra dobilo novčanu podršku Općine za pokretanje privatnog biznisa
U prostorijama Općine Centar, u četvrtak, 15. decembra 2016. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o finansiranju pokretanja vlastitog biznisa sa nezaposlenim mladim osobama iz Centra. Za ovu namjenu iz budžeta Općine izdvojeno je 100 hiljada maraka.
15.12.2016.
Održana 2. sjednica Općinskog vijeća Centar
U srijedu, 14. decembra 2016. godine održana je 2. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.
15.12.2016.
Načelnicima općina u BiH predstavljena Platforma za mir
U četvrtak 15. decembra 2016. godine u velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za načelnike 60 općina/opština uključenih u projekat PRO-Budućnost predstavljena je Platforma za mir/podrška građanima i vlastima u izgradnji trajnog mira.
15.12.2016.
Općina pomaže adaptaciju prostorija Udruženja paraplegičara KS
Imajući u vidu težak socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu šire društvene zajednice za njihove brojne probleme, Općina Centar dugi niz godina kao jedan od prioritetnih strateških ciljeva ima kontinuiranu brigu o boračkoj populaciji.
14.12.2016.
Održan radni sastanak na temu Zakona o lokalnoj samoupravi KS
U Općini Centar u srijedu 14. decembra 2016. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima održao radno-konsultativni sastanak sa Mariom Nenadićem, ministrom pravde i uprave Kantona Sarajevo.
14.12.2016.
Udruženju porodica šehida i poginulih boraca KS Općina donirala 3.000 maraka
U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza ugostio je predsjednicu Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo Bahriju Kitušu. Povod posjete bio je uručivanje zaključka o donaciji finansijskih sredstava u iznosu od 3.000 KM koja su iz budžeta Općine Centar dodijeljena pomenutom Udruženju.
14.12.2016.
Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici
U srijedu, 14. decembra 2016. godine obilježena je 23. godišnjica od pogibije osam naših sugrađana ispred Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ u Gimnazijskoj ulici.
14.12.2016.
Općinski štab civilne zaštite Centar održao 8. redovnu sjednicu
U utorak, 13. decembra 2016. godine održana je 8. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo. Sjednicu je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite. Članovima Štaba je na ovoj sjednici načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač prezentirao Informaciju o stanju sigurnosti na području Centra i aktivnostima policijskih službenika u periodu januar-novembar 2016. godine.
14.12.2016.
Bespovratna sredstva za samozapošljavanje mladih
U Općini Centar Sarajevo (Mis Irbina 1) će u četvrtak, 15. decembra 2016. godine u 11 sati u maloj sali Općinskog vijeća (soba 224/II) načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisati ugovore sa mladim budućim poduzetnicima kojima su, nakon provedene procedure po javnom pozivu, odobrena bespovratna sredstva iz općinskog budžeta za poticaj zapošljavanja mladih.