Vijesti

21.06.2017.
Izgradnja kružnih tokova na magistralnoj cesti u općinama Centar i Vogošća
U Općini Centar je u utorak, 20. juna 2017. godine održan sastanak o izgradnji Prve transverzale i kružnih tokova na postojećoj magistralnoj cesti u Centru i Vogošći. Osim predstavnika Općine Centar, sastanku su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar saobraćaja KS Mujo Fišo , načelnik Općine Vogošća Edin Smajić te predstavnici zavoda za planiranje razvoja i za izgradnju Kantona Sarajevo, Javnog preduzeća „Ceste Federacije BiH“ i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.
21.06.2017.
Delegacija Općine prisustvovala otkrivanju Kamena mira iz Hirošime
Kamen mira koji je gradu Sarajevu darovao japanski grad Hirošima svečano je otkriven danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH. Ceremoniji su u ime Općine Centar prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i vijećnik Samir Fazlić.
21.06.2017.
Sutra sjednica Općinskog vijeća Centar
U četvrtak, 22. juna 2017. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) bit će održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
21.06.2017.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar
Druga tematska sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 22. juna 2017. godine u 15 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
21.06.2017.
Prekvalifikacijom do radnog mjesta programera
Kao što smo ranije informisali, Općina Centar predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem raspisala je Javni poziv za učešće u programu obuke za programere koju finansira Općina u cilju prekvalifikacije i edukacije nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove u oblasti primjene informacionih tehnologija za kojima postoji potreba na tržištu rada.
21.06.2017.
Obilježen Dan logoraša općina Centar i Stari Grad
U organizaciji Udruženja logoraša općina Centar i Stari Grad, 19. juna 2017. godine ispred Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Jagomir polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.
20.06.2017.
Općina Centar nastavlja tradiciju nagrađivanja najuspješnijih farmera
Kako bi stimulisala razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, Općina Centar duže od decenije nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine. Tim povodom je u utorak, 20. juna 2017. godine u velikoj sali Općine Centar upriličeno uručenje diploma i nagrada poljoprivrednim proizvođačima - pobjednicima Izbora za najuspješnije farmere-stočare iz Centra u 2016. godini.
20.06.2017.
Potpisani ugovori o dodjeli plastenika za 18 domaćinstava
U cilju podrške zapošljavanju, posebno boračke i izbjegličke populacije Općina Centar, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, obezbijedila je u ovogodišnjem budžetu 40.000 KM za nabavku plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom koji su dodijeljeni poljoprivrednicima, pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području središnje sarajevske općine.
20.06.2017.
Uslov Općine Centar da preuzme upravljanje kosim liftom na Ciglanama su riješeni imovinsko-pravni odnosi
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je prilikom posjete premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću iskazao spremnost ove lokalne zajednice da preuzme upravljanje nad funkcionisanjem kosog lifta na Ciglanama.
20.06.2017.
U Centru za mlade na Gorici besplatne radionice engleskog jezika
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, u prostorijama Centra za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“ pokrenula je novi besplatni projekt u vrijeme ljetnog raspusta – radionice konverzacionog engleskog jezika za mlade od 15 do 30 godina.
19.06.2017.
Nastavljena finansijska podrška radu Prve policijske uprave
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom nabavke opreme za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
19.06.2017.
Zamjena ploča na šetnici duž Obale Maka Dizdara
Na Obali Maka Dizdara kod zgrade Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu tokom proteklog perioda došlo je do pucanja postavljenih kulir ploča.
19.06.2017.
Sutra proglašenje najuspješnijih farmera i potpisivanje ugovora o dodjeli plastenika za 18 domaćinstava
Kako bi stimulisala razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, Općina Centar duže od decenije nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine.
19.06.2017.
Izrada lokalnog akcionog plana za Rome na području općine Centar
U Općini Centar Sarajevo održana je 19. juna 2017. godine treća po redu radionica tima za izradu lokalnog akcionog plana za Rome na području Općine Centar.
16.06.2017.
Nastavak izgradnje, rekonstrukcije i sanacije vodovodnog i kanalizacionog sistema
Predstavnici Općine Centar Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ potpisali su sporazum o realizaciji granta iz općinskog budžeta za rekonstrukciju vodovodne mreže i izgradnju priključka fekalnog kolektora u Ulici Terezija
16.06.2017.
Općina Centar izdvojila 6.000 maraka za izradu studije o zbrinjavanju pasa lutalica
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je u petak, 16. juna 2017. godine sa dekanom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihadom Fejzićem protokol o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 6.000 maraka koje su iz općinskog budžeta izdvojene za izradu studije o zbrinjavanju pasa lutalica na području općine Centar.
16.06.2017.
Održana 4. redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar
U četvrtak, 15. juna 2017. godine održana je 4. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo.
16.06.2017.
Dodatne olakšice Općine Centar mladim poduzetnicima
U decembru prošle godine načelnik Ajnadžić je sa 21 mladim poduzetnikom potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje mladih sa Centra.
16.06.2017.
Općina Centar sufinansirala izgradnju spomen-ploče posvećene poginulom kapetanu Rasimu Prljači
Predstavnici Udruženja za održivi povratak „Studenac“ iz Sarajeva (Ferida Srnje 77) su završili izradu i postavljanje spomen-ploče posvećene kapetanu Rasimu Prljači na mjestu gdje je 21. augusta ratne 1992. godine poginuo u selu Brdarići, mjesto Radeša, današnja Općina Pale-Prača.
15.06.2017.
Započela rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina
Radnici građevinske firme „Grakop“, zaduženi za zemljane radove, te kantonalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, zaduženi za polaganje cijevi započeli su jučer radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo).