Obilježena godišnjica smaknuća 55 ilegalaca Sarajeva

Kod spomen-obilježja ispred Filozofskog fakulteta podignutog u čast 55 ilegalaca Sarajeva koje je po naredbi zločinca Vjekoslava Maksa Luburića ustaški prijeki sud osudio na vješanje, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti obilježena godišnjica stradanja naših ilegalaca koji su ubijeni pred sami kraj Drugog svjetskog rata 28. marta 1945. godine.

Ovoj 74. godišnjici u ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća Centar su prisustvovali savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić i predsjednica Komisije Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Vera Brigić. U svom obraćanju prisutnima Osmo Babić je kazao kako naši mladi treba da nastave stazama antifašizma i kako je potrebno da u ovoj državi imamo što više antifašista koji se brinu o opstanku naše jedine i jedinstvene Bosne i Hercegovine.

 

-Godišnjicu smrti naših ilegalaca obilježavamo od 2008. godine otkada je podignut ovaj spomenik. Danas smo se trudili da privučemo što više mladih kako bi ovu tradiciju mogao neko nastaviti i poslije nas. Noću sa 27. na 28. mart 1945. godine je izdata naredba da zatvorenike iz tzv. „Luburićeve vile“ na Soukbunaru, koju sam upamtio kao dijete prije njenog rušenja, izvedu i povješaju noću duž tadašnje Aleje kestenova na Marijin Dvoru. Veliki broj vojnika je stražario pored obješenih ilegalaca kako bi spriječili da stanovnici Sarajeva skinu sa vješala obješene ilegalce, a sve sa ciljem da zastraše stanovništvo okupiranog grada. Nažalost ovi ljudi nisu dočekali oslobođenje grad Sarajeva 6. aprila kada su partizanske jedinice preko Vratnika ušle u oslobođeni grad. Fašisti nisu uspjeli slomiti prkos i otpor ovog grada kao što taj isti fašizam i zlo nisu slomili ovaj grad tokom proteklog rata od 1992. do 1995. godine, objasnio je Sejo Lisak, predsjednik nadzornog odbora UABNOR Centar – udruženja koje ima tradiciju od 1948. godine.

 

Tokom obilježavanje ove godišnjice 55 učenika iz više srednjih sarajevskih škola su čitali imena obješenih sugrađana. 

 

Osim ubijenih ilegalaca na Marijin Dvoru također je u „akciji čišćenja“ Sarajeva ubijeno i izmasakrirano 800 patriota u pomenutoj „Luburića vili“. U pripremi je bio i spisak patriota, posebno partizanskih porodica, kao i posljednji transport 450 patriota za Jasenovac, ali nije uspio, jer je 10.000 ilegalaca i patriota oslobodilo Sarajevo, uz 1.500 poginulih. Tokom Drugog svjetskog rata 10.261 stanovnik ovog grada je ubijen od okupatora.

 

U današnjem obilježavanju ove godišnjice su učestvovali i učenici Prve bošnjačke gimnazije, Gimnazije Obala, Srednje građevinsko-geodetske škole, Srednje mašinske tehničke škole, učenici Osnovne škole „Alija Nametak“ i članovi Savjeta Mjesne zajednice „Marijin Dvor''.

 

Spomenik ubijenim ilegalcima na Marijin Dvoru je podignut uz finansijsku podršku Općine Centar i Gradske uprave Sarajeva, a na inicijativu tadašnjeg SUBNOAR-a Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti