Održana 34. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U srijedu, 27. marta 2019. godine održana je 34. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća, a na dnevnom redu je bio budžet Općine Centar.

Izvještaj o izvršenju budžeta za 2018.

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za 2018. godinu. U protekloj godini ostvareno je 55.878.879 konvertibilnih maraka prihoda i primitaka, dok su izdaci iznosili 35.026.446 KM (63,67%). Razlika ostvarenih prihoda, primitaka i izdataka u iznosu od 20.852.433 KM (od kojih 41,63% čine sredstva civilne zaštite) raspoređuje se u općinski budžet za 2019. godinu za realizaciju odobrenih programa i projekata.

Povoljan položaj Općine Centar kao centralne općine sa sjedištem velikog broja organizacija različitih nivoa vlasti i poslovnih subjekata iz različitih oblasti i dalje utiče da se punjenje budžeta Općine Centar, i pored otežanih privrednih uslova, realizira u skladu sa planom ili višegodišnjim prosjekom. Međutim, i dalje su prisutna negativna odstupanja u ostvarenju primitaka od prodaje imovine (zemljišta).

 

 

Sa aspekta stabilnosti budžeta odnos planiranih izvora sredstava je i dalje bio pozitivan s obzirom na neovisnost Općine u raspolaganju i rasporedu finansijskih sredstava. Naglašeno je da su protekle godine realizirana značajna sredstva za dugogodišnje kapitalne projekte Općine, ali da je potrebno i dalje raditi na poboljšanju procesa planiranja.

U raspravi je ukazano da je i dalje visok iznos neutrošenih budžetskih sredstava koja se prenose u narednu godinu te da, uvažavajući sve objektivne prepreke i kočnice, treba zajednički iznalaziti najoptimalnija rješenja posebno sa kantonalnim javnim komunalnim preduzećima u cilju brže realizacije kapitalnih i drugih projekata.

 

 

Ovogodišnji općinski budžet 52.419.400 KM

 

Imajući u vidu da općinski budžet nije donesen prije početka godine na koju se odnosi Općinsko vijeće je 10. januara 2019. donijelo Odluku o privremenom finansiranju potreba Općine Centar za period januar-mart 2019. godine.

 

Stoga je na dnevnom redu bio Prijedlog budžeta Općine Centar za 2019. godinu kojeg je Općinsko vijeće na ovoj sjednici usvojilo zajedno sa pripadajućom Odlukom o izvršavanju budžeta. Sastavni dio budžeta su amandmani koje su uputili vijećnici a prihvatio općinski načelnik kao predlagač ovog najvažnijeg općinskog finansijskog dokumenta i dao obrazloženje narednih koraka u realizaciji budžeta u interesu građana općine Centar. Amandmanima je izvršeno preusmjeravanje budžetskih sredstava za određene projekte kao što su izgradnja Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, utopljavanje objekata kolektivnog stanovanja, izrada projektne dokumentacije za Marijindvorsko dvorište, izgradnja stanova za boračku populaciju, prilagođavanje objekata potrebama invalidnih lica, nabavka opreme Zavodu za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP Kantona Sarajevo, izgradnja česme kod džamije Magribija, transfer KJKP ''Pokop'' za uređenje mrtvačnice, projekti Festival Live Stage i Hoću Sarajevo – noću...

Budžet Općine Centar za 2019. godinu iznosi 52.419.400 KM. Očekivani namjenski prihodi u ovoj godini iznose 25.863.264 KM, a opći prihodi 26.566.135 konvertibilnih maraka.

Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je naglasio da je budžet Općine Centar stabilan i uravnotežen te da u narednom periodu treba iznalaziti što bolja rješenja kako bi se privukli investitori i ostvario veći prihod.

U ovoj godini se nastavlja finansiranje započetih višegodišnjih kapitalnih projekata kao što su izgradnje škole na Šipu, izgradnja stambenog objekta za smještaj ruševinaca na Šipu koja će biti završena do kraja ove godine, izgradnja drugog kraka vodovoda Nahorevo, izgradnja obdaništa Razigrani dani, završetak izgradnje saobraćajnice u ulici Nedžada Mušića za što je neophodno prethodno sanirati dva klizišta, rekonstrukcija ulica Koševo i Bolnička... Za ovu godinu planirana je izrada projektne dokumentacije za školu u prirodi u Mrkovićima i dokumentacije za početak izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u parku kod Druge gimnazije (bivša Austrijska kuća).

Obezbijeđena su uobičajena sredstva za podršku obrazovanju i stipendiranje učenika i studenata, zapošljavanje mladih i rješavanje njihovog stambenog pitanja, za socijalna davanja kao i podršku boračkoj populaciji, za zdravstvo, kulturu i sport, a nova budžetska stavka je transfer za realizaciju međunarodnih projekata.

Općinsko vijeće je usvojilo i Periodični finansijski izvještaj za period 01.01. do 3.12.2018. godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti