Vijesti

03.06.2020.
Sutra 52. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Redovna 52. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 4. juna 2020. godine u 10 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
02.06.2020.
Ove građevinske sezone planirano proširenje puta kroz naselje Muharemovići
Tokom ove građevinske sezone, na nalog načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžić, planirana je rekonstrukcija i proširenje lokalnog puta koje vodi kroz naselje Muharemovići na Nahorevu.
02.06.2020.
Centar kulture i mladih Općine Centar ponovo otvara vrata polaznicima
U skladu sa Odlukom o radu institucija kulture i preporukama koje je izdao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i Odlukom Vlade Federacije BiH o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa na području FBiH, Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ ove sedmice ponovo otvara vrata svojim polaznicima kurseva i škola koje su trajale do proglašenja stanja nesreće.
02.06.2020.
Uručeni paketi obezbijeđeni zahvaljujući projektu „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“
U okviru projekta „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ kojeg finansira Evropska unija, a implementira nevladina organizacija „Hilfswerk Austria“, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa obezbijeđeno je 300 paketa sa prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu.
02.06.2020.
UZ POŠTIVANJE PREPORUKA I MJERA
Nastavljaju se besplatni projekti Centra za sport i rekreaciju
Budući da je epidemiološka situacija u našoj zemlji sve povoljnija, Federalni štab civilne zaštite počeo je sa ublažavanjem mjera zabrane, a između ostalih na snagu je stupila i odluka o početku rada sportskih i rekreacijskih centara, kao i odluka kojom se sportistima dozvoljava da se vrate u trenažni proces.
01.06.2020.
Izgradnja stepeništa i pješačke staze koje će povezivati naselje Grdonj i spomen-obilježje „Mala kula“
Nadležna služba Općine Centar pokrenula je proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na lokalitetu Grdonja, tačnije između Ulice 105. motorizovane brigade i platoa na kojem je smješteno spomen-obilježje „Mala kula“, za potrebe izgradnje stepeništa i pristupne pješačke staze.
01.06.2020.
Općina Centar partner Općini Ptuj iz Slovenije u projektu Arheodunav
U okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa u prošloj godini, tačnije od 28. januara do 8. marta, bio je otvoren Treći poziv za podnošenje prijedloga projekata.
01.06.2020.
UZ POŠTIVANJE PREPORUKA I MJERA
Nastavljena škola tenisa u okviru projekta „365 sport plus“
Budući da je epidemiološka slika u našoj zemlji sve povoljnija, Federalni štab civilne zaštite počeo je sa ublažavanjem mjera zabrane, a između ostalih na snagu je stupila i odluka o početku rada sportskih i rekreacijskih centara, kao i odluka kojom se sportistima dozvoljava da se vrate u trenažni proces.
01.06.2020.
Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici
Polaganjem cvijeća ispred spomen ploče u Jukićevoj ulici 116 na Koševskom brdu 1. juna 2020. godine obilježena je 28. godišnjica stradanja četvero naših sugrađana.
29.05.2020.
Teatarska scena u Jelićevoj počinje hit komedijom „Čorba od kanarinca“
Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, nakon dvomjesečne pauze, sa zadovoljstvom najavljuje otvaranje teatarske scene za mjesec juni hit predstavom „Čorba od kanarinca“.
29.05.2020.
Poništen dio javnog poziva namijenjen održivom povratku
Vanredna situacija koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa rezultirala je smanjenjem priliva finansijskih sredstava u budžet Općine Centar, zbog čega je Općinsko vijeće Centar, na elektronskoj sjednici održanoj 11. maja ove godine, moralo usvojiti rebalans budžeta, gdje su preraspoređena finansijska sredstva po drugim prioritetima.
29.05.2020.
Sanacija stepeništa i pješačkih staza u Centru
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Sela“ su uspjeli završiti sa radovima na obnovi stepeništa i pješačkih staza na 14 lokacija u nekoliko mjesnih zajednica Centra.
28.05.2020.
Potpisani ugovori za redovno održavanje saobraćajnica u Centru
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktori građevinskih preduzeća „Grakop“ i „Bosman“, Senad Sejdić i Sunija Jahić su potpisali ugovore o redovnoj ophodnji lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Centar.
28.05.2020.
Za 584 prvačića Općina Centar će obezbijediti udžbenike, školski pribor i ruksake
Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i u izuzetnim slučajevima u augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.
28.05.2020.
UZ POŠTIVANJE PREPORUKA I MJERA
U ponedjeljak počinje besplatna škola atletike
Budući da je epidemiološka slika u našoj zemlji sve povoljnija, Federalni štab civilne zaštite počeo je sa ublažavanjem mjera zabrane, a između ostalih na snagu je stupila i odluka o početku rada sportskih i rekreacijskih centara, kao i odluka kojom se sportistima dozvoljava da se vrate u trenažni proces.
27.05.2020.
Ajnadžiću uručeno priznanje Prve dječije ambasade "Međaši"
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je delegaciju Prve dječije ambasade "Međaši", predvođenu najmlađom dječijom ambasadoricom Mišel Mišković.
27.05.2020.
Obilježena 28. godišnjica masakra u Ferhadiji
U znak sjećanja na žrtve stradale u masakru 27. maja 1992. godine u Ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina), kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana, članovi porodica žrtava su zajedno sa brojnim građanima, te predstavnicima vlasti i udruženja građana, 27. maja 2020. godine položili cvijeće kod spomen-ploče i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima.
27.05.2020.
NAGRADNI KONKURS ZA NAJBOLJU VIDEO PRIČU
„Moja porodica u izolaciji“
Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar i „Porodično savjetovalište“ Kantona Sarajevo pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo i u saradnji sa IuteCredit Sarajevo i Violeta d.o.o. organiziraju konkurs na temu „Moja porodica u izolaciji“, a povodom obilježavanja 15. maja, Međunarodnog dana porodice.
26.05.2020.
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA IZAZVANIH POJAVOM KORONAVIRUSA
Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Općine Centar licima koja obavljaju obrtničke djelatnosti
U okviru mjera koje provodi Općina Centar na ublažavanju posljedica izazvanih pojavom koronavirusa, u rebalasnu budžeta obezbijeđeno je 300.000 maraka za podršku obrtnicima.
26.05.2020.
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA IZAZVANIH POJAVOM COVID-19 VIRUSA
Kreditna linija uz podršku Općine Centar za subjekte male privrede
Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu osigurala 340 hiljada konvertibilnih maraka za subvencioniranje dijela kamatne stope za kreditnu liniju za subjekte male privrede koji posluju na području ove lokalne zajednice, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom COVID-19 virusa.