HIMZE POLOVINE OD BROJA 18 DO BROJA 20

U toku radovi na sanaciji pristupne staze i stepeništa

U toku je realizacija još jednog projekta na području općine Centar u okviru investiciono-tehničkog održavanja komunalne infrastrukture.

Riječ je o sanaciji pristupne staze i stepeništa u Ulici Himze Polovine od broja 18 do broja 20, koji je planiran budžetom za ovu godinu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja.

 

Projekat u cjelosti finansira Općina Centar u iznosu od 24.000 KM. Kako je predviđeno predmjerom i predračunom radova prvo su uklonjene betonske ploče (275 metara kvadratnih), sa starom podlogom umjesto koje je postavljena nova. Nakon toga pristupilo se betoniranju novih staza i stepeništa te postavljenu novih kulir ploče, što predstavlja najadekvatnije rješenje za naše vremenske prilike. Planirana je i izgradnja nove pješačke ograde, zatim čišćenje i gletovanje betonskih zidova, kao i fugovanje kamenog zida.

 

U razgovoru sa građanima okolnih stambenih zgrada saznali smo da će im sanirano stepenište mnogo značiti sa estetskog, ali prvenstveno praktičnog i sigurnosnog aspekta.

 

Realizacija navedenog projekta je u skladu sa ugovorom o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju pješačkih staza, stepeništa i ograda na području općine Centar kojeg su potpisali općinski načelnik Srđan Mandić i direktor firme „Sela“ Emir Tutić.

 

Općina Centar kroz realizaciju projekata sanacije i rekonstrukcije stepeništa i pristupnih staza stanovnicima centralne gradske općine nastoji olakšati pristup domovima.

 

Rebalansom budžeta Općine Centar za ovu godinu za projekte izgradnje i sanacije stepeništa, šetnica, platoa, pješačkih staza i rukohvatnih zaštitnih ograda obezbijeđen je iznos od 2.939.000 KM.