NAČELNIK MANDIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE

Napreduju radovi na sanaciji i proširenju dijela Ulice Hasana Bibera

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je danas radove na realizaciji projekta sanacije i proširenja dijela Ulice Hasana Bibera.

Radove izvodi građevinska firma „Mušinbegović gradnja“ d.o.o. Visoko na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik Mandić i prokurist firme Elma Ferhatović.

 

Projekat u cjelosti finansira Općina Centar u čijem ovogodišnjem budžetu je za ovu namjenu izdvojeno 101.950 KM.

 

Načelnik Mandić prilikom obilaska terena izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova.

 

Kako je predviđeno predmjerom i predračunom radova, koji su u skladu sa glavnim projektom sanacije i proširenja saobraćajnice koji je uradila firma „TZI-Inženjering“ d.o.o. Sarajevo, prvobitno je uklonjen stari oštećeni asfalt, podloga te ivičnjaci, nakon čega slijedi ugradnja novog mehanički stabilizovanog nosivog sloja od drobljenog kamenog materijala.

 

Također je planirano da 130 metara kvadratnih zelenih površina, između saobraćajnice i Gradskog groblja Bare, budu hortikulturno uređene sa novim humusom i travom.

 

Za adekvatnu odvodnju površinskih voda, koje su najveći uzrok propadanja kolovozne konstrukcije, planirana je ugradnja šahtova i linijske rešetke sa nivelacijom šibera za vodu, šahtova i rešetki za odvodnju. Kompletna odvodnja sa saobraćajnice biće plastičnim cijevima sprovedena u gradsku odvodnu mrežu. Prije postavljanja dva sloja novog asfalta (1.200 m2), biće ugrađeno 215 metara novih ivičnjaka.

 

Za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju lokalnih cesta na području općine Centar u ovoj godini izdvojeno je 3.850.000 KM, dok je za nekategorisane ulice planirano 1.424.000 KM.