APEL NA SAVJESNO I RACIONALNO KORIŠTENJE VODE

Predstavnici Općine razgovarali sa stanovnicima Nahorevskih brda

Po nalogu načelnika Srđana Mandića, a nakon saznanja da stanovnici Nahorevskih brda nemaju vodu, predstavnici nadležnih općinskih službi izašli su na teren kako bi utvrdili okolnosti zbog kojih je došlo do nestanka vode na lokalnom vodovodu sa izvorišta Klanice.

Naime, utvrđeno je da je dotok vode sa izvorišta u smanjenom obimu usljed dužeg perioda suše, a da dodatno situaciju otežava nesavjesno postupanje pojedinaca koji neracionalno koriste vodu, te prema navodima stanovnika, nelegalni priključci na vodovodni sistem.

 

Stanovnicima je upućen apel da reduciraju korištenje vode kako bi se prevazišli nastali problemi, a inspekcija će nadzorom ispitati navode o nelegalnim priključcima i u skladu sa nadležnostima poduzeti odgovarajuće mjere.

 

U međuvremenu, dok se ne riješi problem vodosnabdijevanja, Općina Centar je putem Službe za civilnu zaštitu u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“ organizirala distribuciju pitke vode stanovništvu Nahorevskih brda.

 

Da podsjetimo, Općina Centar finansirala je izgradnju sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka. Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi preko 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

 

Rješavanje problema vodosnabdijevanja pitkom vodom stanovnika sa područja Centra je trajni prioritet općinske administracije koja će poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se trenutni problemi prevazišli u što kraćem vremenskom roku.