Radovi na sanaciji kraka u Kranjčevićevoj ulici odvijaju se planiranom dinamikom

Sredinom mjeseca radnici građevinske firme „Bucomerc“ d.o.o. Kiseljak započeli su radove na sanaciji kraka Kranjčevićeve ulice od zgrade Unitica do spoja sa Ulicom Tešanjska.

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a gradilište je prošle sedmice obišao načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa saradnicima i predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice „Marijin Dvor“.

 

Mandić je podsjetio da je tokom protekle godine sanirano preko 10 kilometara lokalnih saobraćajnica u Centru, što čini 14,3% od ukupne dužine lokalnih cesta na području ove lokalne zajednice, a da su aktivnosti na sanaciji saobraćajnica nastavljene i u ovoj godini uprkos brojnim problemima usljed enormnog povećanja cijena energenata na tržištu uzrokovanih ratom u Ukrajini.

 

Kako je planirano projektom sanacije kraka u Kranjčevićevoj ulici tokom radova biće uklonjeni i postavljeni novi betonski ivičnjaci. Prije postavljanja 2.900 metara kvadratnih novog asfalta planirana je ugradnja poklopaca na šahtove, kao i nivelacija šibera za vodu te šahtova za odvod površinskih voda.

 

Radovi se izvode na osnovu ugovora kojeg je u ime Općine Centar potpisao načelnik Mandić sa predstavnikom firme „Bucomerc“ d.o.o. Kiseljak.

 

Za nadzor projekta je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo, dok je finansijer Općina Centar koja je za ovu namjenu iz budžeta izdvojila oko 240.000 maraka.

 

Podsjećamo da je Općina Centar za realizaciju prve faze rekonstrukcije Kranjčevićeve ulice, na dijelu između ulica Alipašina i Fra Anđela Zvizdovića u dužini od oko 460 metara izdvojila 517.300 KM. Na pomenutoj dionici je prethodno realizovan projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na osnovu sporazuma o realizaciji projekta između Općine Centar, Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS i KJKP „Vodovod i kanalizacija“.