Vijesti

25.05.2020.
Uručeni paketi obezbijeđeni zahvaljujući Projektu PRO-Budućnost
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima posjetio socijalno ugrožene porodice na teritoriji ove lokalne zajednice i uručio im prehrambeno-higijenske pakete u okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost.
25.05.2020.
UZ POŠTIVANJE PREPORUKA
Članovi Centra za zdravo starenje vježbaju na otvorenom
Budući da je epidemiološka slika u našoj zemlji sve povoljnija, Federalni štab civilne zaštite počeo je sa ublažavanjem mjera zabrane, a između ostalog ukinuto je ograničenje kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina.
25.05.2020.
Delegacija Općine Centar prisustvovala obilježavanju Dana šehida
Povodom drugog dana Ramazanskog bajrama koji se u Bosni i Hercegovini obilježava i kao Dan šehida, predstavnici Općine Centar su u ponedjeljak 25. maja 2020. godine, zajedno sa delegacijama ostalih nivoa vlasti na spomen obilježju Kovači i na mezaru prvog predsjednika međunarodno priznate države BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića položili cvijeće, proučili Fatihu i odali dužnu počast.
22.05.2020.
Započeli radovi na asfaltiranju Ulice Betanija
Nakon što su radnici građevinske firme „Grakop“, tokom proteklog perioda završili sanaciju pješačkih staza sa obje strane Ulice Betanija između Alipašine ulice i Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“, projekat kojeg je finansirala Općina Centar sa 147.360 KM, sredinom prošle sedmice ista firma je započela sa radovima na sanaciji pomenute ulice koja administrativno pripada Mjesnoj zajednici „Betanija-Šip“.
22.05.2020.
Pojačana kontrola nelegalne ulične prodaje
U cilju suzbijanja nelegalne ulične prodaje Inspektorat Općine Centar je pojačao kontrolu na terenu, pogotovo u užoj gradskoj jezgri gdje je postavljanjem nelegalnih štandova i izlaganjem roba znatno narušen urbani izgled našeg grada.
22.05.2020.
Čestitka i donacija Općine Centar za Ramazanski bajram
U povodu nastupajućeg velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić upućuju, u ime Općine Centar i u svoje ime, najsrdačnije čestitke svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulemi dr. Huseinu efendiji Kavazoviću osobno, sa željama za zdravlje, sreću i prosperitet, te da radost prazničnih dana podijele sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama u dobrom raspoloženju i miru sa vjerom u bolju zajedničku budućnost i opći napredak naše domovine Bosne i Hercegovine.
22.05.2020.
Izdavanje uvjerenja o rođenju, državljanstvu, vjenčanju i smrtni list obustavljeno zbog tehničkog kvara
Zbog tehničkog kvara na dijelu elektro instalacija u Općini Centar Sarajevo angažirana je tehnička ekipa na popravci.
21.05.2020.
Općina uskoro donosi novo rješenje o parcelaciji lokacije na kojoj je smješten poslovni kompleks Penny plus u Velešićima
S obzirom na brojne upite građana i izuzetan značaj realizacije projekta izgradnje Prve transverzale kao javnog interesa Kantona Sarajevo i Općine Centar, a u vezi pokretanja postupka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na lokalitetu na kojem je smješten poslovni kompleks firme Penny plus u Velešićima, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:
21.05.2020.
S ciljem smirivanja intenziteta saobraćaja u Centru se postavljaju posebni objekti na ceste
U Ulici Dejzina Bikića na Šipu, koja administrativno pripada Mjesnoj zajednici „Betanija-Šip“, u toku je realizacije projekta postavljanja posebnih objekata na cesti s ciljem smirivanja intenziteta saobraćaja motornih vozila.
21.05.2020.
OPĆINA CENTAR RASPISALA JAVNI POZIV
Novčana pomoć osobama koje su dobile otkaz u vrijeme trajanja nesreće uzrokovane koronavirusom
Sa namjerom da pomogne stanovnicima koji su u vrijeme nesreće uzrokovane koronavirusom dobili prekid ugovora o radu Općina Centar je izdvojila u budžetu novčana sredstva za jednokratne novčane pomoći. Pored niza mjera koje je poduzela u prethodnom periodu, Općina na ovaj način pokušava pomoći još jednoj od ugroženih kategorija stanovništva u nadi da će u što kraćem vremenskom periodu ponovno zasnovati radni odnos.
20.05.2020.
Prijem za istaknute članove službi civilne zaštite
Danas je u Općini Centar upriličen prijem za najuspješnije pojedince iz službi civilne zaštite Općine Centar koji su tokom trajanja stanja izazvanog pandemijom koronavirusa dali nesebičan doprinos u borbi protiv ove zaraze.
20.05.2020.
Izgradnja vodovodne mreže na Grdonju se odvija planiranom dinamikom
Na osnovu sporazuma o finansiranju radova prve faze izgradnje vodovodne mreže u naselju Grdonj, kojeg su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koja finansira projekat u iznosu od gotovo 182.000 KM, i u ime izvođača radova i nadzora projekta Kantonalnog javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ direktor Enver Hadžiahmetović, započeli su i radovi na terenu koji se odvijaju planiranom dinamikom.
20.05.2020.
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA IZAZVANIH POJAVOM COVID-19 VIRUSA
Kreditna linija uz podršku Općine Centar za subjekte male privrede
Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu osigurala 340 hiljada konvertibilnih maraka za subvencioniranje dijela kamatne stope za kreditnu liniju za subjekte male privrede koji posluju na području ove lokalne zajednice, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom COVID-19 virusa.
19.05.2020.
Dogovor o dinamiziranju aktivnosti na realizaciji projekta Prve transverzale
U utorak 19. maja 2020. godine u Općini Centar održan je sastanak Tima za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta Prve transverzale koji je vodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.
19.05.2020.
NAGRADNI KONKURS ZA NAJBOLJU VIDEO PRIČU
„Moja porodica u izolaciji“
Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar i „Porodično savjetovalište“ Kantona Sarajevo pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo i u saradnji sa IuteCredit Sarajevo i Violeta d.o.o. organiziraju konkurs na temu „Moja porodica u izolaciji“, a povodom obilježavanja 15. maja, Međunarodnog dana porodice.
19.05.2020.
Počinje isplata jednokratnih novčanih pomoći za 62 porodilje iz Centra
Nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, do kraja sedmice će Služba za finansije, privredu i LER Općine Centar početi sa uplatom ovih pomoći na bankovne račune za 62 porodilje iz Centra.
19.05.2020.
Završeno asfaltiranje prvog dijela saobraćajnice koja povezuje naselja Poljine i Nahorevska brda
Na osnovu ugovora o izvođenju radova na sanaciji ulica na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka Senad Sejdić, tokom proteklog vremena radnici ove građevinske firme završili su sa radovima na asfaltiranju prve dionice saobraćajnice koja povezuje naselja Poljine i Nahorevska brda.
18.05.2020.
ZAJEDNIČKI PROJEKAT OPĆINE CENTAR I NOGOMETNOG/FUDBALSKOG SAVEZA BIH
Pri kraju radovi na ugradnji čitača karata na stadionu na Koševu
U okviru nastavka realizacije projekta modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ privode se kraju radovi na postavljanju opreme za kontrolu pristupa gledalaca na stadion (sa čitačima i barijerama).
18.05.2020.
Općina po hitnom postupku donijela rješenje o uklanjanju još jednog objekta u Ulici Halida Kajtaza
U petak 15. maja 2020. godine Ministarstvo saobraćaja KS-Direkcija za puteve KS podnijela je Općini Centar zahtjev za uklanjanje stambenog (dupleks) objekta spratnosti p+1 u Ulici Halida Kajtaza broj 10 i 12.
18.05.2020.
Obilježena godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad
U organizaciji Udruženja Prva brigada policije Stari Grad danas je na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović obilježena 28. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo.