U Općini Centar za 4,3% manje uposlenika nego 2020. godine

Zaključno sa 30. junim 2022. godine u Općini Centar je, uključujući i Pravobranilaštvo, Općinskog načelnika i Predsjedavajućeg Općinskog vijeća, zaposleno 256 uposlenih, što je za 11 uposlenika manje u odnosu na stanje koje je Općinski načelnik Srđan Mandić zatekao prilikom preuzimanja dužnosti, odnosno za 4,3 % manje u odnosu na 2020. godinu.
U Općini Centar za 4,3% manje uposlenika nego 2020. godine

Budući da su se u jednom dijelu javnosti pojavile neistinite informacije o enormnom porastu zapošljavanja u Općini Centar Sarajevo osjećamo se dužni prezentirati pravo stanje stvari po ovom pitanju, zaključno sa stanjem na dan 30.06.2022.

 

Općina Centar Sarajevo je na dan preuzimanja dužnosti od strane novog načelnika Srđana Mandića imala 267 zaposlenih lica, dok je sistematizacija po tadašnjem  Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji općinskih službi za upravu i drugih službi previđala 303 radna mjesta.

 

Novim Pravilnikom o organizaciji općinskih službi za upravu i drugih službi Općine Centar Sarajevo, koji je stupio na snagu 27.12.2021. godine, te izmjenama pravilnika od  25.03.2022. godine, ukupno je sistematizovano 310 radnih mjesta. Razlog za povećanje broja izvršilaca uslovljen je donošenjem novih akata kako od strane Općinskog načelnika tako i Općinskog vijeća.

 

Ovo se prije svega odnosi na Odluku o komunalnom redu na području općine Centar Sarajevo,  kojom je povećan broj inspektora i komunalnih redara. Naime,  zbog potrebe da se interveniše i popravi stanje na izuzetno važnom polju komunalne čistoće, novim Pravilnikom su predviđene 2 nove pozicije komunalnih inspektora i 4 pozicije komunalnih redara, kako bi Inspektorat mogao odgovoriti na zadatke koji su Odlukom o komunalnom redu stavljeni pred službu. Izmjenama Pravilnika povećan je i broj izvršilaca u Službi za stambene i komunalne poslove, i to na poziciji stručnog savjetnika za komunalne poslove, arhitektonske ili građevinske struke.

 

U procesu donošenja pravilnika konsultovana je Sindikalna organizacija Općine Centar Sarajevo i dobijena njena saglasnost na nacrt Pravilnika.

 

Ovdje treba napomenuti da broj sistematizovanih radnih mjesta nije broj popunjenih radnih mjesta, ni po staroj ni po novoj sistematizaciji. Stoga posebno ističemo da trenutno u Općini Centar Sarajevo, uključujući i Pravobranilaštvo, Općinskog načelnika i Predsjedavajućeg Općinskog vijeća, imamo 256 uposlenih, što je za 11 uposlenika manje  u odnosu na stanje koje je Općinski načelnik zatekao prilikom preuzimanja dužnosti.

 

U periodu od decembra 2020. godine, penzionisano je ukupno 11 uposlenika, a do kraja tekuće godine još 5 ispunjava uslove za penzionisanje. Primljena su 4 nova uposlenika, i to tri namještenika (dvije higijeničarke i viši referent za administrativno tehničke poslove) i jedan državni službenik (pomoćnik općinskog načelnika) . Pet uposlenika Općine Centar Sarajevo je prešlo u druge organe uprave, dok je Općina Centar Sarajevo primila 4 uposlenika iz drugih organa.

 

Na kraju ističemo da su Odluka o osnivanju i djelokrugu organa uprave Općine Centar Sarajevo i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji općinskih službi za upravu i drugih službi Općine Centar Sarajevo javni dokumenti, dostupni na web stranici Općine Centar Sarajevo

https://www.centar.ba/stranica/odluke2;https://www.centar.ba/stranica/pravilnici 

 

Također istićemo da su podaci o svim uspolenim u Općini Centar javno dostupni u Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

https://www.anticorrupiks.com/zaposleni-javnom-sektoru