Vijesti

10.06.2020.
Predstavnici Općine obišli lokalitet izbijanja požara na Mejtašu
Predstavnici Općine Centar su u srijedu, 10. juna 2020. godine obišli lokalitet u Ulici Pehlivanuša 13 na Mejtašu gdje je u noći sa ponedjeljka na utorak izbio požar na stambenoj zgradi.
10.06.2020.
Učenici petog razreda OŠ „Vladislav Skarić“ obilježili kraj školske godine
Završetak školske godine učenici petog razreda Osnovne škole „Vladislav Skarić“ obilježili su „zaključavanjem prijateljstva i ljubavi“ na Eiffelovom mostu.
10.06.2020.
Obilježena godišnjica osnivanja Patriotske lige i Zelenih beretki Bosne i Hercegovine
Na šehidskom mezarju na Kovačima u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotske lige obilježena je 29. godišnjica od osnivanja Patriotske lige i Zelenih beretki Bosne i Hercegovine, okosnice oružanog otpora grada i države tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu.
09.06.2020.
OPĆINA CENTAR RASPISALA JAVNI POZIV
Novčana pomoć penzionerima i licima bez primanja starijim od 65 godina
Sa namjerom da pomogne starijim sugrađanima u stanju socijalne potrebe Općina Centar je izdvojila u budžetu sredstva za jednokratne novčane pomoći. Pored niza mjera koje je poduzela u prethodnom periodu, Općina na ovaj način pokušava dodatno pomoći jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva.
09.06.2020.
Završeni projekti planirani ugovorom o sanaciji stepeništa i pješačkih staza
Na osnovu ugovora o investiciono-tehničkom održavanju pješačkih staza, stepeništa i rukohvatnih ograda kojeg su potpisali, u ime investitora načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i u ime izvođača radova direktor građevinske firme „Sela“ Sead Tutić, radnici ove firme su uspjeli okončati veliku većinu ugovorenih projekata.
09.06.2020.
UZ POŠTIVANJE PREPORUKA I MJERA
Počela besplatna škola atletike
Budući da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o ukidanju stanja nesreće koje je proglašeno zbog pandemije koronavirusa, te da je ranije na snagu stupila i odluka o početku rada sportskih i rekreacijskih centara, kao i odluka kojom se sportistima dozvoljava da se vrate u trenažni proces započela je realizacija besplatne škole atletike za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar.
08.06.2020.
U informacioni sistem Općine ušao virus koji zaključava dokumente
Informacija o ciljanom napadu na informacioni sistem Općine Centar i uništavanju registara i dokumenata nije tačna.
08.06.2020.
Završni radovi na asfaltiranju Ulice Betanija
Tokom proteklih dana radnici angažovane građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su uspjeli postaviti prvi nosivi sloj asfalta duž Ulice Betanija na dijelu od raskrsnice sa Alipašinom ulicom do Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“, u dužini od oko 470 metara.
08.06.2020.
ZAJEDNIČKI PROJEKAT OPĆINE CENTAR I NOGOMETNOG/FUDBALSKOG SAVEZA BIH
Do kraja sedmice završetak radova na ugradnji čitača karata na stadionu Koševo
Radovi na postavljanju opreme za kontrolu pristupa gledalaca na stadionu“Asim Ferhatović Hase“ (sa čitačima i barijerama) će biti završeni do petka, 12. juna 2020. godine, a u okviru nastavka realizacije projekta modernizacije stadiona.
08.06.2020.
Na Debelom brdu i Vranjačama obilježena godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva
U organizaciji Udruženja maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo, 7. juna 2020. godine obilježena je godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva.
06.06.2020.
Općina Centar podržala Udruženje Novi Centar
Uspješna akcija čišćenja Ciglana
Udruženje građanki i građana Novi Centar iniciralo je u subotu 6. juna akciju čišćenja Ciglana pod nazivom "Metimo ispred svog praga".
05.06.2020.
Održana 52. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Usvojen novi Pravilnik o dodjeli stipendija „Prof.dr. Husein Kulenović“
U četvrtak, 4. juna 2020. godine održana je 52. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.
05.06.2020.
Podrška Općine Centar ekološkoj akciji na Ciglanama
Općina Centar Sarajevo je lokalna zajednica koja veliku pažnju posvećuje očuvanju i zaštiti okoliša.
05.06.2020.
UZ POŠTIVANJE PREPORUKA I MJERA
Nastavak projekta besplatne rekreacije - aerobik za žene
Budući da je epidemiološka situacija u našoj zemlji sve povoljnija Vlada Federacije BiH donijela je odluku o ukidanju stanja nesreće koje je proglašeno zbog pandemije koronavirusa.
05.06.2020.
Sanacija stepeništa i pristupne staze u Bolničkoj ulici
U toku je realizacija projekta sanacije stepeništa i pješačke staze kod stambenog objekta u Bolničkoj ulici kod broja 50.
04.06.2020.
Općina Centar nabavila i podijelila 540 sadnica voća svojim sugrađanima
Danas je počela podjela sadnica voća za stanovnike pet mjesnih zajednica Općine Centar.
04.06.2020.
PRIZNAVANJE PRAVA NA NOVČANU EGZISTENCIJALNU NAKNADU
Od sutra počinje primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja BiH
Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 18. maja 2020. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja BiH.
04.06.2020.
Općina Centar nastavlja pomagati održivi povratak
Vanredna situacija koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa rezultirala je smanjenjem priliva finansijskih sredstava u budžet Općine Centar, zbog čega je Općinsko vijeće Centar, na elektronskoj sjednici održanoj 11. maja ove godine, moralo usvojiti rebalans budžeta, gdje su preraspoređena finansijska sredstva po drugim prioritetima.
04.06.2020.
Narandžasto upozorenje za jak vjetar južnog smjera
Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane da je u periodu od 4. juna moguća pojava jakog olujnog vjetra južnog smjera.
03.06.2020.
Općina Centar priprema novo rješenje o parcelaciji lokacije na kojoj je smješten Penny plus u Velešićima
Općina Centar Sarajevo je putem Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina u dva navrata donosila rješenje o provođenju tehničkih promjena u katastarskom operatu (parcelacija), kao prethodno pitanje za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.