Stanovnici Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja uskoro dobijaju vodu

Nakon višegodišnjih problema sa vodosnabdijevanjem stanovnici Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja uskoro će dobiti vodu.
Stanovnici Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja uskoro dobijaju vodu

Javnosti je poznato da u pomenutim naseljima nije bila izgrađena neophodna infrastruktura, te se zbog toga više desetina domaćinstava vodom snabdijevalo iz cisterni i lokalnih bunara.

 

Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić prošle godine prilikom početka izgradnje vodovoda za navedena naselja istakao je kako je ovaj projekat esencijalni interes Općine Centar, te da će sve poduzeti kako bi se izgradnja što prije okončala.

 

Nešto manje od godinu dana nakon početka radova izvođač na terenu obavlja posljednje poslove pred puštanje sistema u pogon. Općina je podnijela zahtjev Gradskoj upravi za tehnički prijem ovog vodovodnog sistema, te Ministarstvu za privredu KS za izdavanje vodne dozvole.

 

Polovinom oktobra su započeti radovi na priključenju domaćinstava na distributivnu vodovodnu mrežu, tako da je već urađeno 48 kućnih priključaka na Nahorevskim brdima, a radovi se nastavljaju prema dinamičkom planu.

 

Već je potpisano više od stotinu ugovora o isporuci pitke vode od strane građana ove mjesne zajednice sa navedenih područja.

 

Načelnik Ajnadžić je posjetio naselja u kojima se trenutno vrši priključenje na distributivnu mrežu, ali i novoizgrađeni rezervoar sa kojeg će se napajati domaćinstva u Nahorevu, Nahorevskim brdima, Muharemovićima i Seljama.

 

-Jako sam ohrabren svime što sam vidio na terenu. Stručnjaci koji su bili angažovani na realizaciji projekta su istakli da će kapacitet rezervoara biti dovoljan da napaja sva domaćinstva u ovim naseljima i to je ono što smo i željeli. Zadovoljan sam što smo u relativno kratkom vremenskom periodu realizovali projekat koji nije bio nimalo jednostavan. Suočavali smo se sa nizom problema prije početka realizacije, ali i u samom toku, međutim postigli smo naš krajnji cilj, a to je da vodu dobiju svi oni koji je čekaju 20 i više godina. Ono što me najviše raduje jesu reakcije ljudi koji žive ovdje i koji su i više nego sretni što se kraj izgradnji vodovoda nazire, naglasio je Ajnadžić.

 

Da podsjetimo, riječ je o najvećem projektu vodosnabdijevanja na području općine Centar u posljednjih dvadeset godina, u koji je Općina uložila više od dva miliona maraka. Realizacija projekta započeta je u novembru 2016. godine zemljanim radovima na izgradnji rezervoara na lokalitetu Nahorevska brda, koji su nakon zimskog perioda nastavljeni u februaru. Izvršena je kaptaža izvorišta vode na lokalitetu Klanice, izgrađen rezervoar Nahorevska brda, izgrađena glavna vodovodna mreža u dužini 16 kilometara. Osim toga, instalirana je sva pripadajuća oprema i izvršena proba i distribucija vode od kaptaže Klanice do rezervoara Nahorevska brda.

 

Izgrađen je i pristupni put koji omogućava nesmetan pristup vozilima radi nadzora i održavanja vodovoda.

 

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta obezbijeđena su dodatna sredstva kojima je finansirana izgradnja vodovodnih priključaka za 350 domaćinstava kako bi ovaj vodovodni sistem bio u punoj funkciji, dok budući korisnici sami finansiraju troškove izgradnje šahta, nabavke i ugradnje baždarenog vodomjera, te dovođenje vode cijevima u njihov stambeni objekat.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti