Obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića i spomen-obilježju svim šehidima i poginulim borcima na Kovačima obilježena je 14. godišnjica od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH.
Obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganju cvijeća su prisustvovale mnogobrojne delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, te ambasadori iz Palestine, Irana, Turske, Pakistana, kao i predstavnici Grada Burse, Parlamenta Republike Turske te Općine Kecioren  iz Ankare.

 

U ime Općine Centar Sarajevo cvijeće su položili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Hamza Đulaga, vijećnik Hamdija Hasanović, te savjetnik Osmo Babić.

 

- Imao sam čast živjeti u vremenu kada je donosio sudbonosne odluke za Bosnu i Hercegovinu kao multietničku, multikonfesionalnu i multikulturalnu državnu zajednicu i moram priznati da je zaista cijeli svoj život posvetio izgradnji države. Ono što me jako raduje jeste činjenica koja govori da je svakog momenta imao državu Bosnu i Hercegovinu u svom srcu, a ono što je zaslužio jeste da u srcu svakog korektnog i poštenog građanina ove zemlje leži lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića, naglasio je Ajnadžić.

 

Alija Izetbegović je nakon prvih parlamentarnih izbora održanih 1990. godine imenovan za predsjednika Predsjedništva BiH, koji je na toj funkciji, nakon održanog referenduma o nezavisnosti BiH, potpisao odluku kojom Republika Bosna i Hercegovine postaje nezavisna i međunarodno priznata država.

 

Tokom cijelog svog aktivnog političkog života važio je za jednog od najznačajnijih političara u modernoj historiji BiH. Preminuo je na današnji dan, 19. oktobra 2003. godine u 78. godini života.

 

Povodom godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića tokom dana Ambasada Republike Turske u BiH organizovat će prijem i konferenciju za novinare povodom premijernog prikazivanja televizijskog dokumentarnog filma pod nazivom "Alija, posljednji bedem islama" u Bosanskom kulturnom centru, dok je u večernjim satima planirano održavanje Akademije Alija Izetbegović u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti