Delegacija Općine Centar posjetila JU Zavod za bolesti ovisnosti

Predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić posjetili su JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo gdje ih je ugostila direktorica Nermana Mehić-Basara sa saradnicima.
Delegacija Općine Centar posjetila JU Zavod za bolesti ovisnosti

Povod posjete bio je razgovor o problemima sa kojima se ustanova suočava, te unapređivanje saradnje Općine Centar i ove zdravstvene ustanove.

 

Zavod za bolesti ovisnosti je javna zdravstvena ustanova za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju ovisnika o alkoholu i psihoaktivnim supstancama. Osnovna orijentacija Zavoda u pristupu svih nivoa prevencije je humanistička i predstavlja sintezu fundamentalnih principa savremene socijalne psihijatrije. Osnovana je kao samostalna zdravstvena institucija 1977. godine. U sklopu Zavoda funkcionišu Odjeljenje za liječenje alkoholizma, Odjeljenje za narkomaniju i Odjeljenje za psihosocijalnu rehabilitaciju ovisnika u zajednici.

 

Direktorica Mehić-Basara upoznala je prisutne sa radom ove ustanove kao i sa problemima sa kojima se suočavaju.

 

-Sa Općinom Centar već dugi niz godina imamo izuzetno dobru saradnju. U više navrata nam je Općina Centar pružala pomoć i to ne samo finansijsku. Nažalost, imamo puno pacijenata, oko 430 ukupno, a dnevno se taj broj kreće od 250 do 300. S obzirom na to da bosanskohercegovačko društvo ima visok nivo stigme i diskriminacije prema ovisnicima, upravo ona predstavlja jedan od uzroka devijantnosti mladih osoba, te je stoga jako važno prevazići stigmu, prije svega u jačanju društvene svijesti o problemu narkomanije i alkoholizma. Dok se ne prestane vršiti stigmatizacija ovisnika i dok cjelokupna zajednica ne pruži ruku ovisnicima, za njih, nažalost, nema uspješnog izlječenja. Prošle godine smo preselili u objekat, odnosno vratili se na prijeratnu lokaciju. Unutrašnji dio objekta je uglavnom uređen, ali je prostor oko objekta nedovršen te se u tom smislu nadamo da ćete nam pružiti podršku da i taj dio završimo, kako bi pacijentima omogućili održavanje okupacionih terapija u dvorištu objekta,  istakla je Mehić-Besara te dodala da problem u funkcionisanju predstavljaju i svakodnevne redukcije vode.

 

Načelnik Ajnadžić se zahvalio kolektivu Zavoda što su izdvojili vrijeme da ugoste delegaciju Općine, te naglasio da je Općina Centar spremna pomoći u okviru svojih raspoloživih mogućnosti.

 

-Ovo je ustanova koja djeluje na teritoriji općine Centar i mi smo direktno zainteresirani za zajedničko djelovanje i u potpunosti dajemo podršku korisnoj društvenoj funkciji koju vi obavljate. Stojimo vam na raspolaganju da zajednički riješimo probleme sa kojima se suočavate, naglasio je Ajnadžić.

 

U općinskoj delegaciji bili su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, savjetnik načelnika Osmo Babić, te vijećnici Salko Pašović i Dževad Topić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti