Dani otvorenih vrata Udruženja „EDUS“

Delegacija Općine Centar je, u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, u petak 10. novembra 2017. posjetila Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS, koje je smješteno u objektu Osnovne škole „Vladislav Skarić“ na Skenderiji.
Dani otvorenih vrata Udruženja „EDUS“

Udruženje je organizovalo Dan otvorenih vrata kako bi upoznalo javnost i predstavnike vlasti o njihovim aktivnostima i problemima  sa kojima se susreću roditelji djece sa posebnim potrebama, a to je ujedno i bio povod za posjetu općinske delegacije.

 

-Na ovaj način želimo upoznati širu javnost sa načinom rada Udruženja. Mi roditelji smo prepoznali pozitivne strane modela obrazovanja djece sa posebnim potrebama, kojeg primjenjuje ovo Udruženja i stoga je potrebno da taj model postane dio javnog obrazovnog sistema, a ne da obrazovanje naše djece ostane na nivou nevladinih organizacija, kazala je Senada Bajrović, predsjednica Savjeta roditelja Udruženja EDUS.

 

O sistemu rada Udruženja i uslovima u kojima borave svojim gostima iz Općine Centar je ukratko objasnila predsjednica Skupštine Udruženja Sanela Lindsay.

 

- Posljednjih sedam godina pokušavamo u aktuelni obrazovni sistem, a naročito segment rada sa djecom sa poteškoćama, da uvedemo savremenu naučnu metodologiju preuzetu sa Columbia Univerziteta iz New Yorka, odakle dolazi naša direktorica prof. dr. Nirvana Pištoljević. U saradnji sa JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ radimo na edukaciji stručnjaka i roditelja vezano za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Radimo tako što nakon poziva roditelja djece koja imaju poteškoća u razvoju, prvo naši stručnjaci izvrše opservaciju djeteta, na osnovu čega utvrđujemo edukativne potrebe djeteta. Nakon toga pravimo individualne planove i program rada sa djecom. Najveća potvrda našeg uspješnog rada je što smo uspjeli 35 djece da uključimo u redovan sistem školovanja, od čega su pojedini najbolji učenici. Naredne sedmice planiramo održati prezentaciju za predstavnike Kantona Sarajevo kako bismo im predstavili sve relevantne podatke s ciljem osnivanja javne ustanove koja bi radila po ovom sistemu, objasnila je Lindsay.

 

Programom rada Udruženja je trenutno obuhvaćeno 135 djece uzrasta od 2 do 16 godina, od čega je 100 djece predškolskog uzrasta, a 35 školskog. Na listi čekanja ovog Udruženja se nalazi 40 djece i taj broj se povećava. Najviše prijavljenih dolazi iz kantona Sarajevo. Svi zainteresovani mogu kontaktirati Udruženje putem njihove Facebook grupe „Edukacija za sve“, ili putem web stranice: edusbih.org.

 

Delegaciju Općine Centar su činili savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti