Vijesti

25.05.2016.
Srednjoj medicinskoj školi Jezero izdvojena sredstva za zamjenu dotrajalih oluka
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem. Iz općinskog budžeta za 2016. godinu izdvojeno je 6.500 maraka Srednjoj medicinskoj školi Jezero, čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.
25.05.2016.
Potpisivanje ugovora sa nevladinim organizacijama
U petak, 3. juna 2016. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centa (Mis Irbina 1) bit će upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima nevladinih organizacija čiji su projekti dobili finansijsku podršku Općine Centar. Naime, već dugi niz godina središnja gradska Općina predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem izdvaja značajna finansijska sredstva za podršku projektima nevladinih organizacija, a u ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 300.000 KM.
25.05.2016.
U utorak zasjeda Općinsko vijeće Centar
Redovna 49. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u utorak, 31. maja 2016. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
25.05.2016.
Književni karavan u Osnovnoj školi „Hasan Kaimija“
U okviru već tradicionalnog „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk će u četvrtak, 26. maja 2016. godine, biti gosti u OŠ „Hasan Kaimija“ (Cicin Han 93). Organizator „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ je JU Centar za kulturu „Sarajevo“, a pokrovitelj je Općina Centar.
24.05.2016.
Općina izdvojila 19.500 KM Srednjoj školi metalskih zanimanja i Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 19.500 maraka Srednjoj školi metalskih zanimanja i Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi, čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovim obrazovnim ustanovama.
24.05.2016.
U 2016. godini jednokratnu novčanu pomoć dobila 71 porodilja
Općinski načelnik Dževad Bećirević početkom ove godine, usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama. Prema navedenim izmjenama i dopunama Pravilnika pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 KM imaju sve porodilje koje rode prvo dijete, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na iznos od 500 KM.
24.05.2016.
Prezentacija pod nazivom „Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida“ u Centru za zdravo starenje
U prepunim prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar, a u organizaciji Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ održano je predavanje pod nazivom „Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida“. Predavač je bio istaknuti član pomenute Fondacije Mirsad Fetahagić.
24.05.2016.
Predstava „Eko s onog svijeta“ za učenike OŠ „Safvet-beg Bašagić“
U sali Javne ustanove „Centar za kulturu“ Sarajevo (Jelića 1) u utorak, 24. maja 2016. godine sa početkom u 20 sati, bit će održana predstava pod nazivom „Eko s onog svijeta“ za učenike starijih razreda Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić”. Pokrovitelj predstave koja ukazuje na važnost očuvanja životne sredine je Općina Centar.
23.05.2016.
Završena sanacija oštećenja korita Koševskog potoka
Radnici građevinske firme „Grakop“, koja je na osnovu ugovora sa investitorom, Općinom Centar, bila angažovana na sanaciji i uređenju dijela korita Koševskog potoka, okončali su radove krajem prošle sedmice. Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, za sanaciju i održavanje korita vodotoka na njenom području iz budžeta za 2016. godinu izdvojila je 170.000 maraka. Za radove na osam lokacija u ulicama Nahorevska, Aleksandra Puškina i Svetozara Ćorovića, Općina Centar je izdvojila 76.165 KM.
23.05.2016.
U toku odabir izvođača radova za sanaciju klizišta u Ulici Mehmeda Spahe
Po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je zadužen za nadzor i realizaciju projekta sanacije klizišta, pokrenuo je proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova za projekat sanacije klizišta u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“).
23.05.2016.
Općini Centar zahvalnica za izuzetan doprinos u implementaciji Zakona o matičnim knjigama FBiH
Svečanom akademijom u Domu policije prvi put je obilježen Dan matičara u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na akademiji je prisustvovalo više stotina predstavnika općinskih i gradskih matičnih službi, a cilj manifestacije bio je ukazati na značaj ove profesije i matične službe u BiH. U ime Općine Centar svečanoj akademiji prisustvovale su Zemka Poturković, Vesna Topalović i Jadranka Germović, dugogodišnje uposlenice matičnog ureda Općine Centar.
23.05.2016.
Javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta ''Gimnazija-Garaža''
U velikoj sali Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1), u utorak, 7. juna 2016. godine, u 16.30 sati ponovo će biti održana javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža''. Riječ je o urbanističkom projektu kojim je na prostoru školskog igrališta ''Metalac'' planirana izgradnja podzemne garaže na više etaža sa 350 parking mjesta i izgradnja zatvorene fiskulturne sale za potrebe tri škole (Prve gimnazije, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i OŠ ''Safvet-beg Bašagić'') kao i za održavanje javnih kulturnih i sportskih manifestacija.
20.05.2016.
Gimnaziji Obala izdvojena sredstva za zamjenu fasadne stolarije
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 7.500 maraka za Gimnaziju Obala, čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.
20.05.2016.
Počeli sanacioni radovi u Mandrinoj ulici na Bardakčijama
U ponedjeljak 16. maja 2016. godine radnici firme „Bosman“ započeli su sanaciju saobraćajnice na dijelu Mandrine ulice između brojeva 1 i 6 (dio koji se nalazi između raskrsnica sa ulicama Ašikovac i Kartal donji). Općina Centar je kao finansijer projekta iz svog budžeta izdvojila 58.500 KM za realizaciju ovog projekta.
20.05.2016.
Odigrana baletska predstava „Vila lutaka“ za osnovce iz Centra
U prostorijama Centra za kulturu „Sarajevo“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, u petak 20. maja 2016. godine za učenike nižih razreda Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ odigrana je dječija baletska predstava „Vila lutaka“, kompozitora Josefa Bayera.
20.05.2016.
Održan trening seminar za mlade pod nazivom „Nenasilna komunikacija“
Nakon što je uspješno završen trening seminar „Nenasilna komunikacija“ za prvu grupu polaznika u Mjesnoj zajednici „Marijin dvor-Crni vrh“, a u organizaciji Udruženja za mlade „Youth prosperity“, u petak, 20. maja 2016. godine u prostorijama Mjesne zajednice „Skenderija-Podtekija“ održan je seminar i za drugu grupu polaznika.
19.05.2016.
Općina donirala 20.000 maraka Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, u četvrtak, 19. maja 2016. godine, posjetili su Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu gdje ih je ugostio dekan ove visokoškolske ustanove Pjer Žalica. Povod posjete bio je potpisivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 20.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen Akademiji scenskih umjetnosti.
19.05.2016.
Uručene zahvalnice za doprinos u očuvanju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je jedan od potpisnika Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016-2018.
19.05.2016.
Za poboljšanje uslova rada u srednjim školama Općina izdvojila 80.500 KM
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. U budžetu za 2016. godinu, za srednje obrazovanje izdvojeno je 80.500 maraka, a taj novac je uglavnom namijenjen za sanaciju školskih objekata, te opremanje kabineta i učionica.
19.05.2016.
U toku odabir izvođača radova za sanaciju klizišta u Stolačkoj ulici
Po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je, kao nadzor i realizator projekta sanacije klizišta, pokrenuo proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova za projekat sanacije klizišta u Stolačkoj ulici između brojeva 19, 21, 32 i 40, te u Ulici Soukbunar 14. Finansijer projekta je Općina Centar.