Završne aktivnosti pred zvanično puštanje u pogon vodovoda Nahorevo

U prostorijama Mjesne zajednice „Pionirska dolina“ (Nahorevska 103) u ponedjeljak, 29. januara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa svojim savjetnicima i saradnicima iz stručnih općinskih službi, održao sastanak sa grupom stanovnika Nahoreva i Nahorevskih brda.

Sastanak predstavlja završne aktivnosti pred zvanično puštanje u pogon novoizgrađenog vodovodnog sistema koji će snabdijevati pitkom vodom naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja.  Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom građanima objasnio kakva je procedura kako bi se dobili priključci na novi vodovodni sistem uz uslov da se ispoštuju potrebni tehnički uslovi i da je moguće priključenje novih korisnika i nakon što novozgrađeni vodovod bude pušten u pogon krajem naredne sedmice.

 

–Prioritet kod priključenja na novi vodovodni sistem imaju porodice šehida i poginulih boraca. Općina Centar u ovogodišnjem budžetu je obezbijedila još 400.000 KM za izgradnju dodatnog rezervoara za vodu na Nahorevu te će ova sredstva biti iskorištena i za nove priključke (ukupne dužine od 2.670 metara) na stambene objekte za stanovnike Nahoreva. Također planiramo tokom ove godine pokrenuti projekte vodosnabdijevanja domaćinstava na Gornjem Kromolju, zatim u Ulici Abdurahmana Muharemije na Betaniji, te za naselja Radava i Alapi. Veoma brzo krećemo sa projektom prihvata vode sa Uroševog vrela za šta smo završili idejni projekt i u toku je izrada glavnog izvedbenog projekta. Naredne sedmice odabrana firma će preuzeti upravljanje novim vodovodnim sistemom, kada ćemo i zvanično pustiti u rad novi vodovod na Nahorevu, najsavremeniji u ovoj državi, objasnio je prisutnima načelnik Ajnadžić.

 

Odlukom Općinskog vijeća Centar voda iz novog sistema će biti besplatna prva tri mjeseca korištenja. Svi podnosioci zahtjeva koji žele dobiti priključak na novi vodovodni sistem, a na parcelama nemaju izgrađene objekte, moraju potpisati izjavu da narednih deset godina neće prodavati svoje zemljište, što je u ovakvom slučaju osnovni uslov za dobijanje priključka. Do sada je 235 domaćinstava u pomenutim naseljima priključeno na novu vodovodnu mrežu. 

 

Izgradnja vodovoda na Nahorevu predstavlja najveći projekat komunalne infrastrukture na području općine Centar u posljednjih dvadeset godina, u koji je Općina do sada uložila više od dva miliona maraka.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti