U toku sanacija klizišta kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru

Krajem decembra 2017. godine radnici firme „Mibral“, odabrane putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru.

S tim u vezi, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžićje u srijedu 31. januara 2018. godine, zajedno sa saradnicima, obišao je pomenuto gradilište.   Općina Centar Sarajevo kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu 1.129.345 KM za izvođenje radova na sanaciji klizišta na pomenutom lokalitetu, te izgradnju saobraćajnice iza Klinike za ginekologiju i porodiljstvo. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta, završio je kompletnu proceduru i potpisao ugovor sa izvođačem radova.

 

Glavni projekt sanacije zajedno sa elaboratom o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije ovog klizišta uradila je projektantska firma TZI- Inženjering d.o.o.

 

-Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama tokom ovog mjeseca urađen je veliki dio posla. Počeli smo sa izgradnjom saobraćajnice da bi stvorili uvjete za polaganje kanalizacione i vodovodne mreže. Planirano je uraditi kompletnu kolovoznu konstrukciju,  zatim vodovodnu i kanalizacionu mrežu za adekvatnu odvodnju površinskih i podzemnih voda, koje su u većini slučajeva uzrok klizanja tla. Također, planirana je izgradnja potpornih zidova za stabilizaciju i otklanjanje opasnosti od klizanja tla, objasnio je koordinator za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Općina Centar Sarajevo u posljednjih deset godina izdvojila je više od 12 miliona maraka za sanaciju klizišta na svome području, te je po visini uloženih vlastitih sredstava, kao lokalna zajednica, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini.

 

Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti