Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 25. januara 2018. godine održana je 20. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Centar

Izmjene RP zbog izgradnje saobraćajnice do naselja Vrtovi sunca

Vijeće je donijelo odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Koševo'' – lokalitet Vrtovi sunca sa pripadajućom odlukom o provođenju. Izmjene i dopune RP su izvršene u cilju stvaranja planskog preduvjeta za uspostavljanje saobraćajne veze između naselja Vrtovi sunca i Ulice Hamida Beširevića, na osnovu iskazanog interesa stanovnika tog mjesnog područja. Površina obuhvata plana iznosi 0,8 hektara. Planom je predviđena trasa saobraćajnice i izgradnja kružnog toka, kao i uređena zelena površina opremljena urbanim mobilijarom za igru djece.

 

Podsjećamo da je Općinsko vijeće na 16. redovnoj sjednici, održanoj 30. oktobra 2017. godine, donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Koševo'' – lokalitet Vrtovi sunca, po skraćenom postupku, imajući u vidu interes lokalnog stanovništva i činjenicu da se predloženim izmjenama i dopunama RP bitno ne mijenja osnovni koncept plana. U sklopu propisane procedure održana je 27. decembra 2017. godine i javna tribina.

 

Podrška stambenom zbrinjavanju mladih

Na ovoj sjednici usvojene su izmjene i dopune Odluke o raspodjeli dijela novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina. Izmjenama i dopunama Odluke daje se mogućnost mladima da i u 2018. godini ostvare to pravo, tako da će biti raspisan novi javni poziv koji će ostati otvoren do kraja godine Za ovu namjenu u općinskom budžetu za 2018. godinu obezbijeđeno je 90.000 KM.

 

Na osnovu pomenute odluke, pravo na ovu vrstu pomoći u prošloj godini dobilo je 14 mladih do 35 godina sa prebivalištem na području Centra koji prvi put rješavaju stambeno pitanje kupovinom stana na području središnje sarajevske općine.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, površine 13 m2, od više fizičkih lica u korist Općine Centar u svrhu izgradnje raskrsnice ulica Slatina i Kromolj. Donesena su i rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata u ulicama: Avde Sumbula do broja 80, Braće Kadić do brojeva 24 i 28, Alberta Fortisa 9 i Kromolj 24. Općinsko vijeće je proglasilo ništavnim dva rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije objekata jer podnositelji zahtjeva nisu uplatili potrebne naknade po osnovu prirodnih pogodnosti zemljišta i pogodnosti već izgrađene komunalne infrastrukture – rentu.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o statusu nekretnine Općine Centar Sarajevo - neizgrađenog zemljišta površine 8.750 m2 (u funkciji autokampa) na području Općine Trpanj u Hrvatskoj i dosadašnjim aktivnostima u Općini Centar s tim u vezi. Nakon diskusije o ovoj temi dogovoreno je da Pravobranilaštvo Općine Centar za narednu sjednicu Općinskog vijeća pripremi informaciju o prijedlozima daljih koraka.

 

Prijedlog za utvrđivanje školskih područja osnovnih škola u Centru

Općinsko vijeće je donijelo Odluku kojom predlaže Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo utvrđivanje školskih područja sa kojih su javne ustanove osnovne škole sa područja općine Centar, njih deset, obavezne upisati djecu kao školske obveznike. S tim u vezi Vijeće je usvojilo zaključak da se insistira na provođenju presude Ustavnog suda Federacije BiH o zaštiti prava na lokalnu samoupravu i vraćanju općinama nadležnosti osnovnog obrazovanja.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostorija

Vijeće je donijelo odluke da, na osnovu rezultata provedenog postupka javnog oglašavanja, dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar na sljedećim adresama: Ćemaluša 3, Čekaluša 13, Nikole Kašikovića 9 (50 m2), Nikole Kašikovića 9 (57 m2), Maršala Tita 4, Maršala Tita 54 (suteren).

 

Protokol o bratimljenju Općine Centar sa turskom Općinom Suluova

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je predloženi Protokol o bratimljenju općina Centar Sarajevo i Suluova (Republika Turska). Naime, Općinsko vijeće Centar je na 18. redovnoj sjednici održanoj 14. decembra 2017. godine prihvatilo inicijativu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića za uspostavljanje saradnje ove dvije općine u oblastima: obrazovanja, kulture, sporta, pitanja mladih, nevladinog sektora, privrede, turizma, komunalne djelatnosti, zdravstva, lokalne samouprave, zaštite i unapređenja životne okoline i drugim područjima društvenog djelovanja od obostranog interesa.

 

Saradnja je dogovorena prilikom boravka načelnika Ajnadžića u Turskoj i posjete delegacije Općine Suluova Općini Centar. Općina Suluova je provela proceduru i dobila neophodne saglasnosti za uspostavljanje prijateljskih odnosa i saradnje sa Općinom Centar.

 

Izmjene i dopune Odluke o osnivanju JU Centar kulture i mladih

Vijeće je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar. Izmjenama i dopunama Odluke pojedine odredbe su jasnije definisane i usklađene sa Uredbom sa zakonskom snagom o ustanovama, što ima za cilj lakše funkcionisanje ove javne ustanove, odnosno brže provođenje neophodnih procedura. Sastavni dio Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar će biti i predloženi amandman kojeg je Općinsko vijeće usvojilo na ovoj sjednici a kojim se propisuje da općinski vijećnik u mandatu ne može biti član Upravnog odbora JU Centra kulture i mladih.

 

Na ovoj sjednici usvojen je Program rada Općinskog vijeća Centar u 2018. godini, sa prijedlozima tema za sjednice Vijeća koje su uputili vijećnici a koje je predsjedavajuća Općinskog vijeća kao predlagač prihvatila. Usvojene su i izmjene i dopuna Odluke o općinskim priznanjima.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti