Vijesti

01.06.2016.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o turizmu
Općinsko vijeće Centar održalo je 31. maja 2016. godine 12. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu je bio turizam kao grana privrede broj jedan u Kantonu Sarajevo i Općini Centar. Sjednicom je predsjedavao dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.
31.05.2016.
Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo donirano pet hiljada KM
U budžetu Općine Centar Sarajevo obezbijeđeno je pet hiljada maraka Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo.
31.05.2016.
Postavljena nova saobraćajna signalizacija u Centru
S ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju Općina Centar je u proteklom periodu posvećivala veliku pažnju postavljanju i obnovi saobraćajne signalizacije na ulicama koje se nalaze na njenom području. U okviru projekta redovnog održavanja ulica, radnici građevinske firme „Bosman“ završili su sa obnovom saobraćajne signalizacije na nekoliko lokacija u Centru.
31.05.2016.
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnciima posjetio je prostorije u Ulici Nova 2 u kojima je sjedište Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka gdje su ih ugostili predsjednik Udruženja Ekrem Lekić, sekretar Udruženja Almir Škrijelj, član upravnog odbora Anes Ličina i tehnički sekretar Lejla Silajdžić.
31.05.2016.
Otvorenje projekta „Actopolis“ na lokalitetu Hastahane 6. juna 2016. godine
Općinu Centar Sarajevo u aprilu 2016. godine posjetila je Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine i Odjela kulturnih programa. Direktoricu Hermelink su ugostili načelnik Dževad Bećirević, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, a povod posjete bio je razgovor o održavanju kulturne manifestacije i performansa pod nazivom „Actopolis“ na lokalitetu Hastahana u Sarajevu.
31.05.2016.
Predsjedavajući Ajnadžić posjetio porodicu Karkija
Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. S tim u vezi, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim saradnicima i predsjednicom Udruženja „Veliko srce“ Sanelom Feratović posjetio je 31. maja 2016. godine porodicu Karkija koji živi u veoma teškim uvjetima na adresi Svetozara Ćorovića do broja 6 na području Mjesne zajednice „Pionirska dolina-Nahorevo“.
30.05.2016.
Općina Centar nastavlja pomagati održavanje kosog lifta na Ciglanama
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić održali su 30. maja 2016. godine u Općini Centar sastanak sa delegacijom KJKP Gras koju su činili generalni direktor Avdo Vatrić, izvršni direktor za tramvajski i trolejbuski saobraćaj Almir Ahmetspahić i izvršni direktor za autobuski i minibuski saobraćaj Jakub Kubur. Povod sastanka bio je razgovor o nastavku finansijske podrške Općine Centar za omogućavanje nesmetanog funkcionisanja kosog lifta na Ciglanama.
30.05.2016.
Drugoj gimnaziji donirano šest hiljada KM
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 6.000 maraka Drugoj gimnaziji u Sarajevu, čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.
30.05.2016.
Za finansiranje nužnog smještaja za socijalno ugrožene porodice obezbijeđeno 45.000 KM
Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za privremeni smještaj socijalno ugroženih porodica sa prebivalištem na području općine Centar. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu obezbijeđeno je 45.000 KM što je za 10.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.
30.05.2016.
Sutra zasjeda Općinsko vijeće Centar
Redovna 49. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u utorak, 31. maja 2016. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
27.05.2016.
Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji
U znak sjećanja na žrtve stradale u masakru 27. maja 1992. godine u Ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina), kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana, članovi porodica žrtava su zajedno sa brojnim građanima, te delegacijama Kantona, Grada, Općine Centar i udruženja građana, 27. maja 2016. godine položili cvijeće kod spomen-ploče i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima.
27.05.2016.
Za opremanje školskih biblioteka izdvojeno 10.000 KM
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje 10.000 maraka iz općinskog budžeta za opremanje školskih biblioteka.
27.05.2016.
U 2016. godini dodijeljeno 47.200 KM jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja
Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne pomoći. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu obezbijeđeno je 115.000 maraka.
27.05.2016.
Koncert vokalnog ansambla „Oskar Danon“ na sceni Centra za kulturu
U sali Javne ustanove „Centar za kulturu“ Sarajevo u četvrtak, 26. maja 2016. godine sa početkom u 19,30 sati održan je koncert vokalnog ansambla „Oskar Danon“. Pokrovitelj koncerta je Općina Centar Sarajevo koja je i osnivač pomenute Javne ustanove.
27.05.2016.
U toku prikupljanje knjiga za biblioteku u Konjicu
Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima zajedno sa Službom za lokalnu samoupravu i u 2016. godini nastavlja aktivnosti na prikupljanju knjiga za biblioteke. Nakon Maglaja, Olova, Goražda, Vareša, te biblioteke Centra za zdravo starenje u općini Centar, ovaj put knjige se prikupljaju za biblioteku u Konjicu.
26.05.2016.
Predstavnici Općine ugostili prvake Federalnog takmičenja iz fizike
Na Tursko-bosanskom koledžu u Sarajevu održano je 21. Federalno takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola, na kojem je učestvovalo 70 učenika iz naše zemlje. U ekipnoj konurenciji prvo mjesto osvojila je Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“, a njeni učenici postigli su zavidne rezultate. Tarik Muharemović osvojio je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji osmih razreda, Amar Hadžić drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji devetih razreda, a Vedad Grbo treće mjesto, također u pojedničanoj konkurenciji devetih razreda.
26.05.2016.
Započela druga faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Panjina kula i Gornja Breka
Nakon što je uspješno okončana prva faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Fadila Jahića Španca za koje je iz budžeta Općine Centar Sarajevo izdvojeno 537.000 maraka, a na osnovu sporazuma o sanaciji, rekonstrukciji i izgradnji vodovodnog i kanalizacionog sistema na području općine Centar, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u ulicama Gornja Breka i Panjina kula, nakon čega će uslijediti i rekonstrukcija Ulice Panjina kula.
26.05.2016.
Instalacija Sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana u slučaju prirodnih i drugih nesreća u završnoj fazi
U Općini Centar u toku su aktivnosti na uspostavi Sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana (SOUG) središnje sarajevske općine u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Za ovaj projekt iz budžetskih sredstava Općine, namijenjenih za zaštitu i spašavanje, izdvojeno je 218.598 KM
26.05.2016.
Bespovratna sredstva mladima za pokretanje vlastitog biznisa
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, sa ciljem poticanja zapošljavanja mladih nastavlja pružati finansijsku podršku iz svog budžeta najboljim poslovnim projektima namijenjenim razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih sa područja središnje sarajevske općine kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.
25.05.2016.
U 2016. godini jednokratnu novčanu pomoć dobilo 266 socijalno ugroženih porodica
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene porodice. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu obezbijeđeno je 130.000 maraka.