Načelnik Ajnadžić želi poboljšati brigu o osobama treće životne dobi

U Općini Centar u utorak 30. januara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim savjetnicima i saradnicima iz Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, održao sastanak sa predstavnicima općinskog Udruženja penzionera Centar Sarajevo.
Načelnik Ajnadžić želi poboljšati brigu o osobama treće životne dobi

Na sastanku je razgovarano o nastavku veoma uspješne saradnje Općine i ovog udruženja koje okuplja 8.300 osoba treće životne dobi sa Centra.

 

-Uvažavajući vaše godine i status sazvao sam ovaj sastanak da sagledamo sve moguće modele i poboljšanja u nastavku naše buduće saradnje. Upoznati ste o činjenici koje sve projekte namijenjene vašoj populaciji ova općina godinama finansira i uspješno realizuje. Također vas želim upoznati da planiramo ponoviti organizaciju izleta od prošle godine kada smo 500 penzionera odveli u Ajdinoviće. Imamo namjeru da povodom Dana penzionera općine Centar, kojeg obilježavamo 27. aprila na dan osnivanja vašeg udruženja, organizujemo izlet za 1.200 penzionera sa Centra. Ovom prilikom vas pozivam da se aktivno uključite u osmišljavanje programa za Dan penzionera, te da uzmete učešće u radu tematske sjednice Općinskog vijeća Centar koja će biti posvećena populaciji vaše životne dobi. Ukoliko imate saznanja da neki umrli penzioner nema bližih srodnika, Općina Centar je spremna finansirati troškove njegove dženaze ili sahrane. Pokrenuli smo aktivnosti na izgradnji Doma za penzionere. Prema našim planovima prvi će biti na mjestu nekadašnjeg Diskotona u Nahorevskoj ulici kod Pionirske doline, dok će drugi dom za penzionere biti otvoren u okruženju Kantonalne javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ u Nahorevskoj ulici 195 (nekadašnja bolnica ''Dr. Ernest Grin''). U ovim domovima penzioneri će imati svu potrebnu medicinsku njegu i brigu, objasnio je Ajnadžić.

 

Predstavnici Udruženja penzionera Centar Sarajevo su se zahvalili na dosadašnjoj brizi koju Općina Centar pruža pripadnicima ove populacije s ciljem njihovog socijalnog zbrinjavanja.

 

Općina Centar već godinama realizuje i finansira projekte jednokratnih socijalnih pomoći (izdvojeno za ovu godinu 100.000 KM) i stalnih novčanih pomoći poput projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“ za što je ove godine u budžetu planirano 288.000 KM, a kojim će biti obuhvaćeno oko 460 socijalno ugroženih starijih sugrađana. Značajan projekt za penzionere je i nabavka lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, za šta je Općina obezbijedila 65.000 KM u ovogodišnjem budžetu...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti