Vijesti

06.06.2016.
Obilježena 100. godišnjica bitke na Monte Melleti
U gradu Asiagu u Italiji od 2. do 4. juna ove godine održana je ''Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2016.'' koja se svake godine obilježava na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.
06.06.2016.
Nastavak sanacije saobraćajnica u Centru
Nakon što u prvoj polovini juna ove godine okončaju sanaciju dijela Mandrine ulice između brojeva 1 i 6 (između raskrsnica sa ulicama Ašikovac i Kartal donji), radnici građevinske firme „Bosman“ će započeti rekonstrukciju ulica Zlatikuša i Šekerova gdje će također biti rekonstruisan i trotoar. Za radove u ove dvije ulice koje administrativno pripadaju Mjesnoj zajednici „Mejtaš-Bjelave“, Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 89.500 KM.
06.06.2016.
Danas otvorenje projekta „Actopolis“ u parku Hastahana
U ponedjeljak 6. juna 2016. godine u 17 sati na lokalitetu Hastahane na Marijin Dvoru bit će upriličeno otvorenje projekta „Actopolis“ koji će trajati do 22. jula ove godine. Riječ je o transnacionalnom projektu Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, u kojem osim Sarajeva učestvuje još šest evropskih gradova. Cilj ove kulturne manifestacije je da kroz interaktivne multumedijalne programe, urbane instalacije i performanse, pokrene dijalog i razmišljanje, razmjenu mišljenja i ideja o značenju i transformaciji, ali i povijesti, sadašnjosti i budućnosti grada.
06.06.2016.
Javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta ''Gimnazija-Garaža''
U velikoj sali Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1), u utorak 7. juna 2016. godine, u 16.30 sati ponovo će biti održana javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža''. Riječ je o urbanističkom projektu kojim je na prostoru školskog igrališta ''Metalac'' planirana izgradnja podzemne garaže na više etaža sa 350 parking mjesta i izgradnja zatvorene fiskulturne sale za potrebe tri škole (Prve gimnazije, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i OŠ ''Safvet-beg Bašagić''), kao i za održavanje javnih kulturnih i sportskih manifestacija.
06.06.2016.
Poziv mladima za učešće na konferenciji „Poslovne vještine za budućnost“
Već dugi niz godina središnja gradska Općina izdvaja finansijska sredstva za podršku projektima koji su namijenjeni populaciji mladih, a u ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 25.000 KM. Udruženje za razvoj i afirmaciju društva BNL - Building New Lives dobilo je finansijsku podršku Općine Centar u iznosu od 3.000 maraka za projekt „Poslovne vještine za budućnost“.
03.06.2016.
Ajnadžić i Resić posjetili Opštinu Rogatica
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa Mustafom Resićem, savjetnikom načelnika Dževada Bećirevića boravio u radnoj posjeti Opštini Rogatica. Ovom prilikom su predstavnici Centra uručili načelniku Rogatice Tomislavu Puhalcu ugovor o dodjeli finanasijskih sredstava u iznosu od 30.000 KM koje je Općina Centar izdvojila iz svog budžeta sa ekonomskog koda za podršku drugim općinama za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća.
03.06.2016.
Za projekte 131 nevladine organizacije Općina Centar izdvojila 300.000 KM
U velikoj sali Općine Centar, u petak, 3. juna 2016. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa predstavnicima nevladinih organizacija čiji projekti su dobili finansijsku podršku ove lokalne zajednice. Naime, već dugi niz godina središnja gradska općina, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, izdvaja značajna finansijska sredstva za podršku projektima nevladinih organizacija, a u ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 300.000 KM.
03.06.2016.
Pokrenuta procedura odabira izvođača radova za sanaciju klizišta na Višnjiku
Na osnovu naloga Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je pokrenuo proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova za projekat sanacije klizišta na lokalitetu naselja Višnjik u općini Centar.
03.06.2016.
Općina Centar nastavlja finansijsku podršku projektima Fonda memorijala
U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza ugostio je 2. juna 2016. godine direktora Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) Nurudina Džihu. Povod posjete bio je uručivanje sporazuma na osnovu kojeg je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 10.000 maraka za sufinansiranje projekata Fonda memorijala.
03.06.2016.
U ponedjeljak otvorenje projekta „Actopolis“ u parku Hastahana
Na prostoru Hastahane na Marijin Dvoru u ponedjeljak 6. juna 2016. godine u 17 sati bit će upriličeno otvorenje projekta „Actopolis“ koji će trajati do 22. jula ove godine. Riječ je o transnacionalnom projektu Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, u kojem osim Sarajeva učestvuje još šest evropskih gradova. Cilj ove kulturne manifestacije je da kroz interaktivne multimedijalne programe, urbane instalacije i performanse, pokrene dijalog i razmišljanje, razmjenu mišljenja i ideja o značenju i transformaciji, ali i povijesti, sadašnjosti i budućnosti grada.
02.06.2016.
Ambasador Austrije posjetio Općinu Centar
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić ugostili su ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Martina Pammera. Povod sastanka bili su razgovori o aktivnostima koje se mogu realizovati putem Udruženja Austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva.
02.06.2016.
Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Općina donirala 5.000 maraka
Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, godinama iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog procesa i poboljšanje uslova rada obrazovnih ustanova. Općina Centar na ovaj način želi omogućiti mladim ljudima, od kojih zavisi budućnost naše cjelokupne zajednice, što kvalitetnije uslove za obrazovanje.
02.06.2016.
Oglašeni slobodni poslovni prostori u Centru
Općina Centar Sarajevo raspisala je javni oglas za dodjelu u zakup poslovnih prostorija koje su u njenom vlasništvu. Oglas je objavljen 2. juna 2016. godine u dnevnom listu ''Oslobođenje'' i na web stranici Općine Centar www.centar.ba (Konkursi i oglasi) i ostaje otvoren osam dana.
02.06.2016.
Sutra potpisivanje ugovora sa nevladinim organizacijama
U petak, 3. juna 2016. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) bit će upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima nevladinih organizacija čiji su projekti dobili finansijsku podršku Općine Centar. Naime, već dugi niz godina središnja gradska općina, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, izdvaja značajna finansijska sredstva za podršku projektima nevladinih organizacija, a u ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 300.000 KM.
02.06.2016.
Do 2. jula u Općini Centar uvid u izvode iz privremenog Centralnog biračkog spiska
Općinska izborna komisija Općine Centar Sarajevo je na sjednici, održanoj 1. juna 2016. godine, donijela Plan izlaganja izvoda iz privremenog Centralnog biračkog spiska. U skladu sa ovim planom Općinska izborna komisija obavještava građane – birače sa područja općine Centar da daje na uvid izvode iz privremenog Centralnog biračkog spiska, kako bi mogli provjeriti svoje podatke u izvodu biračkog spiska te, ukoliko je potrebno, izvršiti njihovu ispravku kod nadležnog organa.
01.06.2016.
U posljednjih deset godina u općini Centar sanirano 40 klizišta
Općina Centar Sarajevo u posljednjih deset godina izdvojila je preko 11 miliona maraka za sanaciju klizišta na svome području, te je po visini uloženih vlastitih sredstava, kao lokalna zajednica, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema.
01.06.2016.
Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici
Polaganjem cvijeća ispred spomen ploče u Jukićevoj ulici 116 na Koševskom brdu 1. juna 2016. godine obilježena je 24. godišnjica stradanja četvero naših sugrađana.
01.06.2016.
Općina Centar izdvojila 6.500 maraka Srednjoj zubotehničkoj školi
Općina Centar Sarajevo jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem. Iz općinskog budžeta za 2016. godinu izdvojeno je 6.500 maraka Srednjoj zubotehničkoj školi, čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.
01.06.2016.
Ajnadžić ugostio predstavnike Organizacionog odbora za održavanje 14. Memorijalnog međunarodnog bokserskog turnira „Mustafa Hajrulahović Talijan“
Delegacija Organizacionog odbora za održavanje 14. Memorijalnog međunarodnog bokserskog turnira „Mustafa Hajrulahović Talijan“ posjetila je 1. juna 2016. godine Općinu Centar gdje ih je ugostio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić.
01.06.2016.
Održana 49. sjednica Općinskog vijeća Centar
U utorak, 31. maja 2016. godine održana je 49. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.