Polaganjem cvijeća na Jevrejskom groblju „Borak“ obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Delegacija Općine Centar, koju je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, je u ponedjeljak 29. januara 2018. godine na starom Jevrejskom groblju „Borak“ u Sarajevu, zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, položila cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu.

Odavanje počasti poginulim je u okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se u svijetu svake godine obilježava 27. januara, dan kada su savezničke snage 1945. godine oslobodile koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke.

 

-Sa ovog mjesta želimo poslati poruku mira odavanjem dužne počasti ne samo za šest miliona žrtava holokausta tokom Drugog svjetskog rata, već i odavanjem počasti desetinama hiljada ubijenih nedužnih ljudi tokom protekle agresije na ovu državu.  Na ovaj način želimo se pridružiti jednoj miroljubivoj ideji gdje cijelom svijetu možemo pokazati kako se može živjeti jedni sa drugima. Općina Centar osim poštovanja prošlosti također želi biti i dio budućnosti ove zajednice stoga imamo namjeru tokom ove godine finansijski podržati neki od projekata Jevrejske zajednice u BiH, posebno onih projekata koji potiču suživot i uvažavanje različitosti. Svrstavam se u grupu onih koji snažno podržavaju izmjene postojećeg Ustava BiH koji će omogućiti i Jevrejima i Romima i ostalim,  a ne samo konstitutivnim narodima, da budu birani u legitimna tijela ove države, objasnio je Ajnadžić.

 

 

Ovom prilikom su predstavnici Jevrejske zajednice u BiH naglasili jako dobru saradnju koju imaju godinama sa predstavnicima Općine Centar i da ova država može biti uzor zajedničkog života i što posebno raduje BiH je jedna od rijetkih država u Evropi u kojoj nema antisemitizma, jer su antisemitizam i islamofobija dvije strane istog novčića, naglasili su Jakob Finci i Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, odnosno predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo.

 

Današnjem polaganju cvijeća su također u ime Općine Centar prisustvovali Bećir Sirovina, savjetnik općinskog načelnika, te Dževad Jusić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti